A birsalmát nagyon sokan kedvelik. Ez a fanyar gyümölcs ugyanis elősegíti a fogyást, segít a fekélyek kezelésében, illetve gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon hatékony az emésztési problémák kezelésében és a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. De nézzük is, hogy miért fogyasszunk a hideg hónapokban birsalmát!
A birsalma rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, ellenben gazdag forrása a rostoknak és a tápanyagoknak. Ez a gyümölcs tökéletes kiegészítője lehet az étrendnek, amennyiben karcsúbb alakra vágyunk, azaz a fogyás a célunk.
Számos tanulmány szerint a birsalma rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a gyomorfekély kialakulását, illetve az alkoholfogyasztás által kialakult fekélyek létrejöttét, de azért inkább tartsuk a mértéket az alkohollal. Ebben a gyümölcsben olyan vegyületek találhatók, amelyek megakadályozzák a H. pylori nevű baktérium megjelenését, ami a leggyakoribb oka a gyomorfekély kialakulásának, de a stressz és a kiegyensúlyozatlan táplálkozás is oka lehet a fekély kialakulásának. A birsalma és a birsalmalé fogyasztása azonban számtalan előnnyel járhat a gyomor egészségére nézve, és szerepe lehet a peptikus fekélyek megelőzésében.
A birsalma gazdag forrása a C-vitaminnak. Ez a vitamin növeli az immunitást, és segíthet bizonyos gyulladásos állapotok kezelésében is. A gyümölcs az antibakteriális tulajdonságai révén megakadályozhatja az olyan káros baktériumok elszaporodását, mint amilyen az E. coli baktérium.
Több kutatás is megállapította, hogy a birsalma rendkívül gazdag fenolokban. Ezeket a vegyületeket már évek óta használják a hagyományos és az alternatív gyógyászatban az influenzavírusok aktivitásának csökkentésére. Mivel a birsalma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így nagyon hasznosnak bizonyul a szezonális influenza és a megfázás okozta kórokozók elleni küzdelemben és a megelőzésben.
A gyümölcs gazdag forrása a klorogénsavnak, az antociánoknak, a flavonoidoknak, a flavonoknak és a katekineknek, amelyeknek szerepük van a vérnyomás normalizálásában, mégpedig úgy, hogy mindegyik vegyület csökkenti a magas vérnyomást.
A birsalma hatékonynak bizonyul a bélszövet védelmében is, hiszen hatékony emésztési rendellenességek, gyulladásos bélbetegségek és fekélyes vastagbélgyulladás esetén is.
A birsalmát a legjobb önmagában fogyasztani nyersen, de azért néha elcsábulhatunk, és nagyon sok finomságot készíthetünk belőle. Most két birsalmarecept következik.
Birsalmatea hozzávalói:
• 2 nagyobb birsalma,
• 1 liter víz,
• biocitrom,
• méz.
Én így készítem:
Alaposan megtisztítom a birsalmát, megmosom, ha szükséges gyümölcstisztítót is használok (almaecet és szódabikarbóna keveréke). Majd kimagozom és felkockázom a birsalmát – nem hámozom meg –, ezt követően felteszem a vízben főni. Amikor kész, megvárom, míg kicsit hűl, majd a fél citromot belekarikázom, a másik felét a teába facsarom. Mézzel édesítem. Néha egy fahéjrúd is kerül a teába. Ez a tea nemcsak nagyon ízletes, de roppant egészséges is.
Birsalmás répasaláta hozzávalói:
• 2 birsalma,
• 2 répa,
• 1 nagyobb cékla,
• 2 csipet tengeri só,
• 1 evőkanál borecet,
• 1 evőkanál olívaolaj,
• 1 evőkanál méz,
• egy csipet őrölt köménymag.
Elkészítése:
Hámozzuk meg az almát, a répát és a céklát. Reszeljük le a répát és a céklát, majd rakjuk egy salátástálba. Adjuk hozzá a kisebb darabokra vagdalt almát. Végül készítsük el a dresszinget: keverjük el az olívaolajat, a mézet, a borecetet, a csipet sót és a köménymagot, majd forgassuk a salátába.