Regenerálja a májat: articsóka – citromos-fokhagymás articsókasaláta-recepttel

Az articsóka tele van nagyon hasznos tápanyagokkal, többek között megtalálható benne a cink, a kalcium, a pantoténsav, a vas, a tiamin, a B6-vitamin, a riboflavin, a niacin, a réz, a foszfor, a kálium, a mangán, a magnézium, a C-vitamin, a K-vitamin, a folát. Az articsóka emellett csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

Az articsókának nagyon magas az antioxidáns-tartalma, hiszen olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint rutin, galluszsav, kvercetin és cinarin. Az antioxidánsok csökkentik az emberi szervezetben a szabad gyököket, és ily módon a rákos betegségekkel szemben jelenthetnek nagyfokú védelmet. A kvercetin például csökkenti a rákos sejtek növekedését, és megakadályozza a rákos daganat növekedését.

Az articsókának nagy szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is, ugyanis csökkenteni tudja a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást, mindemellett a testben kialakuló gyulladást is csökkenti, miközben fokozza a vér áramlását.

A magas koleszterinszint csökkentése azért is nagyon lényeges, mivel oka lehet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának. Emellett a magas lipidszintek szívkoszorúér-betegséget és anyagcsere-rendellenességeket is okozhatnak. Az articsóka csökkenti a magas vérnyomást, mivel káliumot és magnéziumot is tartalmaz, ez a két tápanyag pedig nagy szerepet vállal a vérnyomás szabályozásában.

Az articsóka méregteleníti a szervezetet, és fokozza az epe termelését. Emellett egészségesen tartja az emésztőrendszert és az egész bélrendszert is. Mivel javítja a bélflórát, így az emésztőrendszeri betegségek kivédésében lehet a segítségünkre. Erős antioxidáns flavonoidot, szilimarint is tartalmaz, amely nagyon hatékony az immunfunkciók megerősítésében is.

Az articsóka magas rosttartalommal rendelkezik, így aktívan hozzájárul a test számos funkciójához. A rostok pozitívan hatnak az emésztőrendszerre és annak működésére. Szerepük van a székrekedés és a hasmenés megelőzésében. Nagy szerepük van még a máj munkájának segítésében, a koleszterinszint csökkentésében és a szervezet méregtelenítésében is.

Az articsóka közreműködik a májsejtek regenerálódásában, és még az epetermelést is segíteni tudja. Nemcsak az emésztést támogatja meg, hanem a tápanyagok felszívódását is segíti.

Az articsókából krémet is készítenek, amely csökkenti a gyulladást, és javítja a bőr vérkeringését, ami csökkenti a bőr megereszkedésének rizikóját. Az articsókát tartalmazó krém a bőr rugalmasságát is javítja.

Egyes kutatások szerint az articsókakivonat segít a máj megtisztításában. Csökkenti a májgyulladást azoknál a személyeknél, akik zsírmájbetegségben szenvednek.

Az articsókakivonat normalizálja a vesefunkciókat is. Ezen kívül az articsóka segíthet megfordítani a metabolikus szindróma nevű betegséget, ugyanis csökkenti a derékbőséget és a magas vércukorszintet. Ezen kívül rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, és enyhíti az irritábilisbél-szindrómával együtt járó kellemetlen tüneteket is.

Az articsókából többek között készülhet leves és saláta, ezúttal egy salátarecepttel kedveskedünk az olvasóknak.

Citromos-fokhagymás articsókasaláta hozzávalói:

• 8 közepes articsóka,
• 1 nagyobb citrom,
• egy kisebb csokor menta,
• 5-6 gerezd fokhagyma,
• 3 evőkanál olívaolaj,
• 2 dl fehérborecet.

Elkészítése:

Készítsük elő az articsókát, majd vágjuk cikkekre. Locsoljuk meg citromlével, mert könnyen és gyorsan megbarnul. Tegyünk egy edénybe vizet, adjuk hozzá a fehérborecetet és egy csipet sót. Amikor forr a víz, tegyük az edénybe a zöldséget, és forraljuk 5-6 percig. Ezt követően szűrjük le, majd várjuk meg, míg lehűl. Közben keverjük el az olívaolajban az apróra vágott mentaleveleket és a lereszelt fokhagymát, és forgassuk a salátához.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed