Rengeteg C-vitamint biztosít a téli hónapokban: fehér káposzta – köménymagos-sárgarépás káposztasaláta-recepttel

Mindenki tudja, hogy télen a legjobb, amit tehetünk, hogy megtámogatjuk az immunrendszerünket. Az egyik legjobb antioxidáns pedig nem más, mint a C-vitamin. Ha nem szeretnénk kiegészítőként fogyasztani, akkor javasolt olyan zöldségeket és gyümölcsöket beépíteni az étrendünkbe, amelyek bővelkednek ebben a vitaminban. A C-vitamin gazdag forrása a fehér káposzta. Ez a zöldség nemcsak C-vitaminban bővelkedik, de rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik. Mutatjuk is, hogy milyen pozitív hatásai vannak!

A káposzta szabályozza a szervezet gyulladásos folyamatát, mivel tartalmaz néhány antioxidánst, különösen nyersen fogyasztva. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak keresztesvirágú zöldséget, például káposztát, nem számolnak be arról, hogy gyulladás van a szervezetükben.

Mivel a káposzta a többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan C-vitaminban bővelkedik, így hozzájárul többek között a bőr egészségének fenntartásához, jobb immunitást biztosít, csökkenti a vérszegénység kockázatait, mivel az antioxidáns vitamin segíti a zöldségekben található nem hem vas felszívódását.

A zöldség a káliumnak is gazdag forrása. A kálium egy olyan ásványi anyag, amely szabályozza a vérnyomást, mégpedig oly módon, hogy semlegesíti a nátrium negatív hatásait. Ezen kívül az erek falát is ellazítja, aminek szintén vérnyomáscsökkentő hatása van.

A káposzta rostokban és fitoszterolokban is bővelkedik, így nagyon hatékony a koleszterin szabályozásában. A káposzta a vérnyomás és a koleszterin szabályozásával jót tesz a szív- és érrendszer egészségének. Mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjének számít. A fehér káposzta olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a szívbetegségek kockázatait.

A káposzta erősíti a csontokat is, hiszen gazdag forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a káliumnak, illetve jelentős mennyiségű foszfort és K-vitamint is tartalmaz. A káposzta rendszeres fogyasztása megerősíti a csontokat, és csökkentheti a csontritkulás kockázatait.

A zöldség az A-vitamin gazdag forrása is, amely tápanyag nagyon jót tesz a szem egészségének. A káposzta étrendbe illesztése és rendszeres fogyasztása védelmet jelenthet az életkorral összefüggő makuladegenerációval és szürkehályoggal szemben.

A káposztából sokféle étel készülhet. Ha szeretnénk kiélvezni a tápanyagtartalmát, akkor készítsünk belőle salátát. Most egy káposztasaláta-receptet mutatunk be az olvasóknak.

Köménymagos-sárgarépás káposztasaláta hozzávalói:

• 2 sárgarépa,
• egy kis fej káposzta,
• 1 zeller,
• 2 alma,
• egy lila hagyma,
• fél citrom,
• 3 gerezd fokhagyma,
• natúr joghurt,
• egy evőkanál méz,
• ízlés szerint só és bors,
• 1 kávéskanál köménymag.

Elkészítése:

Hámozzuk meg a répát és a zellert, majd reszeljük le. Tegyük egy salátástálba, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt almát, lila hagymát és káposztát. Keverjük össze a zöldségeket a salátástálban. Öntsük egy kis tálkába a citrom levét, a lereszelt fokhagymát, a natúr joghurtot, a mézet, a sót, a borsot és a köménymagot, majd öntsük a salátára. Végül pirított dióval is megszórhatjuk a salátánkat.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed