Savanyú, de nagyon ízletes: kefir – csont-, izom- és ízületi fájdalmakra is kiváló

Élelmiszerüzletben fekete bőrkabátos nő egy pohár kefirt tart a kezében.

Élelmiszerüzletben fekete bőrkabátos nő egy pohár kefirt tart a kezében.

Ahogy öregszünk, úgy egyre inkább érezzük a csont-, az izom- és az ízületi fájdalmat. Szerencsére sok olyan természetes gyógymód áll a rendelkezésünkre, amely nagyon hatékony ezeknek a problémáknak, pontosabban a tüneteiknek a megszüntetésére. Ilyen táplálék a kefir is, hiszen rendkívül sok tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Cikkünkben bemutatjuk a kefir jótékony hatásait az emberi szervezetre, illetve felsorolunk néhány olyan táplálékot, természetes megoldást és kiegészítőt, amely szintén hasznos lehet, ha csont-, izom- vagy ízületi fájdalmaktól szenvedünk.

A kefir tehát nagyon jó szénhidrát-, zsír- és fehérjeforrásnak számít. Gazdag forrása az A-, K-, D- és B-vitaminoknak, illetve sok kalciumot is tartalmaz.

A kefir jótékony baktériumban is bővelkedik. Ezek a mikrobák nagyon előnyösek az egészségünkre nézve: többek között javítják az emésztést, és csökkentik a koleszterinszintet.

A kefirben található baktériumok védelmet nyújthatnak a különféle fertőzésekkel szemben. Ezek a baktériumok többek között gátolják a szalmonella, az E. coli és a Helicobacter pylori nevű baktériumok elszaporodását.

Nemcsak a kefir lehet azonban a segítségünkre, hiszen különféle lehetőségek, otthoni gyógymódok is léteznek mind a csont-, mind pedig az izomfájdalom csökkentésére, megszüntetésére. Az egyik legjobb megoldás nem más, mint az Epsom-só, amelyből egy lazító fürdőt is készíthetünk. Az Epsom-só könnyen felszívódik a bőrön keresztül, így nagyon gyors enyhülést hozhat számunkra, mivel csökkenti a gyulladást, az izomgörcsöket, illetve segít az izmok és a test ellazításában is.

Az inaktivitás miatt az izmok merevvé válnak, és ez oka lehet a fájdalom kialakulásának. A rendszeres testmozgás azonban segíthet megerősíteni és nyújtani az érintett ízületeket és izmokat, ezzel pedig sokat javul a keringés, és még a fájdalom is csökken.

A fájdalom ellen az egyik legjobb módszer az étrend megreformálása. A gyulladást keltő ételek ugyanis krónikus gyulladást váltanak ki, ez pedig a szövetek degenerációját idézi elő. Az olyan táplálékok, amelyek tele vannak omega-3 zsírsavakkal – halak, halolaj, chiamag, lenmag – segítenek a gyulladás csökkentésében és ezzel együtt a fájdalom csillapításában is.

A kollagén a testünkben egy olyan fehérjetípus, amely nemcsak az ízületek felépítésében segít, hanem segítségével az ízületek is erősebbek lesznek. A kollagént kiegészítő formájában is fogyaszthatjuk, de természetes forrásai közé tartoznak a fehérjetartalmú táplálékok, mint a szárnyasok vagy a halak, illetve a marhahús.

Gyulladáscsökkentő gyógynövényeket is fogyaszthatunk, például kurkumát, gyömbért vagy boswelliát. Az elektrolitok, például a kálium és a nátrium egyensúlyára is kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

A csontoknak sok tápanyagra van szükségük, például D3-vitaminra, K2-vitaminra, magnéziumra, mangánra, bórra, kalciumra. Az ízületeknek glükózaminra is szükségük van, amely anyag természetes formában a porcokban is megtalálható.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed