Segíti az emésztést és javítja az alvás mennyiségét és minőségét – tökmag

Az őszi hónapokban különösen jólesnek az olyan csemegék, mint amilyen a tökmag is. Sokkal egészségesebb alternatíva, mint a cukorkák és csokoládék, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a tökmagnak is magas a kalóriatartalma, így mindenképpen csak mértékkel fogyasszuk. Azonban tele van értékes tápanyagokkal és nagyon pozitívan hat az egészségre. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszuk rendszeresen és miért is olyan előnyös az egészségünkre nézve!

A tökmag tartalmaz szénhidrátokat, fehérjét, zsírt, rostokat, illetve többek között vasat és magnéziumot is. A szervezet egészségi állapotát javarészt az határozza meg, hogy milyen állapotban van az emésztőrendszerünk. Mivel a tökmag rostokban is bővelkedik, így egy nagyon jó táplálék, hiszen az emberi bélrendszernek rostokra is szüksége van a megfelelő működéshez.

Amennyiben lefekvés előtt tökmagot fogyasztunk, azt vehetjük észre, hogy nem lesznek alvási gondjaink, ugyanis a tökmag olyan aminosavakban bővelkedik, amelyek megtámogatják az alvási folyamatot. A benne található cink és réz segít javítani az alvás minőségét és időtartamát.

A tökmag gazdag forrása a magnéziumnak is. Ez azért is lényeges, mivel a testünknek magnéziumra is szüksége van, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott maradjon. Ha stresszesek, idegesek és feszültek vagyunk, csak rágcsáljunk el egy maréknyi tökmagot.

A tökmag kiváló forrása a különböző vitaminoknak, így a K-vitaminnak is. Ez a vitamin többek között a sebek gyorsabb gyógyulását segíti elő. Olyan ásványi anyagok is fellelhetők a tökmagban, amelyek segítenek a betegségek elleni küzdelemben. Ezek a tápanyagok segítenek a szervezetnek a jobb immunitás kialakításában.

A tökmag rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szervezetben kialakult gyulladást. Ezt a hatást a benne található antioxidáns flavonoidoknak köszönhetjük. Ha például ízületi gyulladásban szenvedünk és külsőleg használjuk a tökmagolajat, akkor ezzel is csökkenthetjük a kialakult gyulladást és duzzanatot.

A tökmag tehát a magnéziumnak is gazdag forrása, amely ásványi anyag több mint 600 biokémiai reakcióban vesz részt, többek között a csontok egészségét is megtámogatja.

A magvak rostokban bővelkednek, amelyek könnyen eltelítenek, így jóval hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Ezáltal nem nyúlunk nassolnivalóhoz két étkezés között, ami a fogyást is elősegíti.

A tökmag gazdag forrása a telítetlen zsíroknak is, ami kétségkívül nagyon pozitívan hat a testi egészségre. A telítetlen zsírok egyik sajátossága, hogy megnövelik a jó koleszterin szintjét, és csökkentik a rossz koleszterinét.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed