A vöröshagymát sok magyar ember kedveli. Voltak idők, amikor egy-egy étkezés elképzelhetetlen lett volna hagyma nélkül. Napjainkban azonban sokan nem preferálják, merthogy kellemetlen lesz a leheletük. Ez mind igaz is, de ha este fogyasztjuk, akkor reggelre nem lesz ilyen problémánk, ha alaposan megmossuk a fogunkat, és még szájöblítőt is használunk. Az egyik legjobb természetes orvosságnak számít a vöröshagyma, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is készítettek hagymából és mézből szirupot, és alkalmazták megfázására, köhögésre és légúti betegségekre. A hagymának azonban nem csak ennyi előnye létezik. Mutatunk is néhány okot a rendszeres fogyasztására!
A hagymával kapcsolatban tudnunk kell, hogy nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védelmet jelentenek az oxidatív stresszel és így nagyon sokféle betegséggel szemben. Az oxidatív stressz ugyanis károsítja a sejteket, a szöveteket és a szerveket is. Ezek az antioxidánsok még a szívbetegségek és a rákos megbetegedések ellen is védelmet jelenthetnek.
A hagyma tele van értékes antociánokkal is, amelyek szintén pozitívan hatnak a szív egészségére, többek között csökkentik a szívroham kockázatait is. A hagyma rendszeres fogyasztása más szívbetegségek rizikótényezőit is csökkenteni tudja, ilyen például a magas trigliceridszint és a gyulladás.
A hagymában olyan antioxidánsok is megtalálhatók, amelyek nagyon hatékonyak az immunrendszer megerősítésében. A mézet és a hagymát évezredek óta használják az emberek köhögés, megfázás és légzőszervi problémák esetén. Mi magunk is készíthetünk egy mézes-hagymás köhögés elleni szirupot, amely egy régi népi gyógymód köhögés és megfázás esetén: csökkenti a torokfájást, és segít a váladék oldásában is.
A méz antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. A hagyma szintén egy antioxidánst, kvercetint tartalmaz. Emellett köptető hatással bír, és pótolja a betegség során elvesztett elektrolitokat is.
A mézes-hagymás szirup hozzávalói:
• 2-3 fej vöröshagyma,
• 2-3 gerezd fokhagyma,
• nyers méz.
Elkészítése és használata:
Tisztítsuk meg a kétféle hagymát. A fokhagymát reszeljük le, a hagymát vágjuk kisebb darabokra. Tegyük a hagymákat egy steril befőttesüvegbe, és adjunk hozzá annyi mézet, hogy ellepje a hagymákat. Vízgőz fölött melegítsük meg a hagymás mézet, hogy a hagyma kicsit megpuhuljon. Mindenképpen vízgőz fölött végezzük a melegítést, ugyanis más esetben minden hatóanyag elvész a mézből és a hagymából is. Hagyjuk teljesen lehűlni, és tároljuk hűtőszekrényben. Megelőzésként naponta fél-egy teáskanálnyit fogyasszunk el a szirupból. A tünetek megjelenése esetén emelhetjük az adagot két-három teáskanálnyira is.