Stresszűző táplálékok

Női kezek tartanak egy csésze kamillateát, háttérben kamillacsokor.

Női kezek tartanak egy csésze kamillateát, háttérben kamillacsokor.

Sok esetben nincs is szükség semmilyen gyógyszerre, ha stresszoldásról van szó, hiszen nagyon sok olyan táplálék és gyógynövény áll a rendelkezésünkre, amely nagyon hatékony lehet a stressz oldására. Gondoljunk csak a citromfűre, hiszen ezernyi jótékony hatása van, köztük az egyik, hogy nagyon jól oldja a szorongást, és csökkenti a stressz-szintet. Mutatjuk is, hogy milyen táplálékok lehetnek a segítségünkre a stressz csökkentésében.

A gyümölcsök többsége nyugtató hatást gyakorol az idegrendszerre. Ilyen például a narancs, amely erősíti az immunrendszert, de a jókedvünket is képes fokozni, és élénkítő hatással is rendelkezik. Az avokádó vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, de a benne található B-vitamin az idegsejtek anyagcseréjét segíti elő, lecitin- és magnéziumtartalma pedig képes az idegeket és az izmokat teljesen ellazítani.

A kutatások összefüggésbe hozták a B-vitaminokban gazdag táplálékokat a stressz tüneteinek enyhítésével, valamint a stressz és a szorongás érzésének csökkenésével. A gyümölcsök közül ki kell még emelnünk az áfonyát is mint stresszcsökkentő gyümölcsöt. Az áfonya gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek késleltetni és megelőzni a sejtek károsodását. Egy tanulmány azt jegyezte le, hogy a posztmenopauzába lépő nők esetén a megnövekedett étrendi antioxidánsok csökkentették a szorongásos panaszokat.

A kalciumban gazdag táplálékok szintén nagyon fontosak lehetnek a hangulat szempontjából. Sok kalciumot tartalmaznak a zöldségek, valamint a tejtermékek. A spenóttal magnéziumot vihetünk be a szervezetünkbe, amellyel a stressz által okozott szorongást tudjuk leküzdeni. Egy vizsgálat azt állapította meg, hogy azok a vizsgálati alanyok, akik sok zöldséget, köztük zöld leveles zöldséget, sárgarépát és uborkát fogyasztottak, sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak és energikusabbnak érezték magukat, szemben azokkal a vizsgálati alanyokkal, akik nem fogyasztottak ilyen táplálékokat.

A szorongásos tünetek a központi idegrendszerben lévő hormonoktól, például a szerotonintól és a dopamintól függenek. A tojássárgája sok D-vitamint tartalmaz, amely segítheti az idegrendszer működését.

A kutatások összefüggésbe hozták a cinkhiányt és a magnéziumhiányt a szorongással. A magnézium ugyanis segít a hangulat javításában, és a szorongásos tüneteket is csökkenteni tudja. A chiamag és a tökmag remek magnéziumforrásnak számít.

A dió és a belőle nyert dióolaj megnyugtatja és erősíti az idegeket, és lehetővé teszi, hogy az éjszakát is végig tudjuk aludni anélkül, hogy felriadnánk.

Néhány gyógynövény is képes a bennünk felgyülemlett stresszt száműzni. A komlóból készült tea nyugtató hatással bír, de a gyors elalvást is elősegít. Fürdővízbe téve pedig a test ellazulását mozdítja elő. A macskagyökeret szintén bevethetjük, ha nem tudunk elaludni, de az idegrendszert is nagyon jól képes stimulálni. Már egyetlen csésze kamillatea is segíthet ellazulni. A kamilla ugyanis flavonoidokat tartalmaz, amelyek nagyszerű antioxidánsok, és szorongáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Kutatások igazolják, hogy a kamillatea több hetes fogyasztása csökkenti a generalizált szorongásos zavar tüneteit.

Fűszernövények közül a bazsalikom nyugtatja meg az idegrendszert, és a kedélyállapotra is jó hatással van. A koriander pedig kiválóan csillapítja az idegeket.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed