Súlyos betegséget okozhat a baromfihús, ha nem így kezeljük

A bakteriális bélfertőzések leggyakoribb okozói a Campylobacter baktériumok, amelyek általában nyers vagy nem kellően hőkezelt, állati eredetű élelmiszerekben, különösen baromfihúsban, nyers tejben, nyers húskészítményekben és tojáshéjon fordulnak elő, írta közösségi oldalán a Rizikometer.

Mivel a Campylobacter szennyeződés nem okoz élelmiszerromlást, a hányást, hasmenést, lázat okozó baktérium jelenléte az étel külsején nem látható, és illatán sem érződik

– írták.

A Campylobacter fertőzés elleni védekezésben a legfontosabb a jó konyhai higiénia, ami megakadályozhatja a baktériumok átterjedését egyik élelmiszerről a másikra.

Ezek a kórokozók ugyanis az ételkészítés során átkerülhetnek a szennyezett húsról például a nyers salátára, s míg a hús főzése vagy sütése általában elpusztítja a baktériumokat, a hőkezelés nélkül fogyasztott saláta fertőzött marad.

Különösen fontos az óvatosság baromfihúsból készült ételek készítésekor.

A fertőzések elkerülése érdekében ilyenkor használjunk külön vágódeszkát a húshoz és a zöldségekhez, a tojást és a húst tároljuk elkülönítve más élelmiszerektől, és mindig alaposan mossunk kezet a hús megérintése után.

Mint tudjuk, a tojás is egészséges és közkedvelt alapanyag, amit számtalan módon készíthetünk el, azonban a vásárlásnál nem árt, ha odafigyelünk melyik terméket válasszuk.

Kapcsolódó
Megfázásra valódi gyógyír a tanyasi húsleves
Ma már tudományos kutatások is igazolják: a meleg, sós folyadék segíti a “náthavírus” elleni küzdelmet.

The post Súlyos betegséget okozhat a baromfihús, ha nem így kezeljük first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed