Tápanyagok és gyógynövények, amelyek vérnyomást is emelhetnek

A szívbetegség egyik legnagyobb kockázati tényezője nem más, mint a magas vérnyomás. Léteznek olyan tápanyagok és kiegészítők, amelyek hatással vannak a szív- és érrendszerre. A legtöbb esetben ezek a tápanyagok, azaz vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, azok hatását zavarják meg. Éppen ezért ha bármilyen gyógyszert is szedünk, de szeretnénk valamilyen kiegészítőt fogyasztani, minden esetben egyeztessünk a kezelőorvosunkkal!

Az étrend-kiegészítők táborába tartoznak a vitaminok, az ásványi anyagok és a gyógynövények. Mivel egyes táplálékok nem tartalmaznak annyi tápanyagot, amely fedezni tudná a szükségleteinket, így szükségünk lehet olyan kiegészítőkre, amelyekkel pótolhatjuk a hiányosságokat. De egyes tápanyagok hatással lehetnek a vérnyomásra is. Mutatunk is ezek közül néhányat!

Egyes tápanyagokról bebizonyosodott, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Ide tartozik például a koenzim-Q10 és a melatonin. Azonban vannak olyan kiegészítők, amelyek megemelik a vérnyomást. Ilyen hatása lehet például az ázsiai ginszengnek is, amely csökkenteni tudja a stresszt, illetve fokozza a koncentrációt és a memóriát. Mivel azonban megemeli a vérnyomást, így veszélyes is lehet azokra, akik magasvérnyomás-betegségben szenvednek. A ginszeng kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a ginszenget csak óvatosan fogyasszák azok, akik vérhígítót, kalciumcsatorna-blokkolót vagy más gyógyszert szednek magas vérnyomásra.

Az édesgyökér nagyon hatékony emésztési problémák esetén, de használhatjuk gyomorégésre, köhögésre, vírusos és bakteriális fertőzések leküzdésére. Azonban ha hosszú ideig és nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor megemelheti a vérnyomást, ugyanis csökkenti a szervezetben a káliumszintet, ami köztudottan megemeli a vérnyomást. Az édesgyökér fogyasztását mindenképpen hanyagolják azok a személyek, akik magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenvednek.

Az orbáncfű egy remek gyógynövény, amely csökkenti a depresszió tüneteit és a menopauza során fellépő tüneteket. Azonban nem ajánlatos azoknak fogyasztani, akik vérhígítót szednek, ugyanis kölcsönhatásba lép ezekkel a gyógyszerekkel.

Az E-vitamin egy remek antioxidáns, amely védelmet jelent a sejtek számára az oxidatív károsodással szemben, azonban nagy dózisban nem ajánlatos fogyasztani, ugyanis megnöveli a vérzés kockázatait. Azok számára is veszélyes lehet a fogyasztása, akik vérhígító gyógyszert szednek.

A D-vitamin segít a kalcium felszívódásában, de ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor nagy mennyiségű kalcium halmozódhat fel a vérben. A D-vitamin toxicitásának tünetei közé tartozik a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a gyomor-bélrendszeri tünetek, a veseelégtelenség és a mentális állapot megváltozása.

A K-vitamin egészségesen tartja a csontokat, és megakadályozza a vérrögképződés kialakulását. Azonban megzavarhatja a vérhígító gyógyszerek működését, ami pedig növelheti a vérrög, a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatait. Azok, akik vérhígítót szednek, csak óvatosa fogyasszák a K-vitamint és az ebben a vitaminban gazdag táplálékokat.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed