Táplálékok, amelyek zsíros arcbőrt okozhatnak

Az elfogyasztott táplálékoknak nemcsak abban van szerepük, hogy egészségesek vagy betegek leszünk, hanem a táplálékok azt is meghatározzák, hogy milyen lesz az arcbőrünk. Egyes táplálékok szárítják a bőrt, más ételek fokozzák a faggyútermelést, míg megint más ételek akár érzékennyé is tehetnek bennünket, és pattanásokat is okozhatnak. Vannak olyan táplálékok, amelyek okai lehetnek a zsíros arcbőr kialakulásának. Cikkünkből megtudhatja, hogyan okoznak egyes táplálékok zsíros arcbőrt.

Sokféle bőrtípus létezik: zsíros, száraz, kombinált, érett, vízhiányos, öregedő. A szerencséseknek egész életükben ugyanolyan típusú marad a bőrük, azonban egyes személyeknél az életkorral változhat az arcbőr típusa. A szervezet által termelt olajok segítenek megőrizni a bőr egészségét, azonban ha túl sok olaj termelődik a bőrben, az akár pattanások kialakulásához is vezethet. A zsíros bőrben az olajtermelő faggyúmirigyek túlműködnek, ezért sokkal több olajat is termelnek, és ez zsíros textúrát kölcsönöz a bőrnek.

A zsíros arcbőrrel rendelkező emberek hajlamosabbak a megnagyobbodott pórusokra, a mitesszerekre és a pattanásokra is. A zsíros bőr kialakulásában sok minden szerepet játszhat: páratartalom, étrend, öröklődés, kozmetikai termékek és fogamzásgátló tabletták. A tinédzsereknél a hormonális változások szintén okai lehetnek a zsíros bőr kialakulásának. A zsíros bőrnek vannak előnyei is, az egyik az, hogy egy ilyen típusú bőr kevésbé hajlamos a ráncosodásra, azaz úgy tűnik, hogy lassítja azokat a bizonyos öregedési folyamatokat.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek fokozzák a zsíros bőr kialakulásának kockázatait. A finomított szénhidrátok, mint a cukor vagy a finom liszt, a fehér kenyér, a pékáruk és a desszertek nagyon gyorsan emészthetők, és mivel gyorsan felszívódnak a véráramba, így a vércukorszint megemelkedését okozzák. A magas inzulinszint megnöveli az androgének szintjét, ami serkenti a faggyútermelést, ezzel zsíros bőrt és pattanásokat okozva. A túlzott cukorfogyasztás pedig a candida gomba elszaporodásának kedvez, ami szintén pattanásokat okozhat.

Az olyan gyorsételek, mint a pizza, a sült krumpli vagy a hamburger, magas zsír- és nátriumtartalommal rendelkeznek. Ezek az ételek transzzsírokat és hidrogénezett zsírokat is tartalmaznak, amelyek hatással vannak a vérkeringésre, ennek következményeként elzáródott pórusokat, pattanásokat, baktériumok felhalmozódását és zsíros bőrt eredményeznek.

A tejtermékek tejsavó- és kazeinfehérjéket tartalmaznak. A tejsavófehérje az inzulinszint megemelkedését okozhatja, ezen kívül túlzott faggyútermelést is kiválthat. A kazein pedig megnöveli az androgén receptorokat, ami pedig pattanásokat eredményez.

Egyes növényi olajok sok omega-6 zsírsavat okoznak, amelyek gyulladást keltő hatásokkal rendelkeznek. Nemcsak túlzott faggyútermelést, hanem pattanások kialakulását is okozhatják. Azonban az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékok – lenmag, halak, dió – csökkentik a gyulladást és a pattanások kialakulásának kockázatait.

A vörös hús növeli a férfiak tesztoszteronszintjét, ami fokozza a faggyútermelést, és ez eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezethet. Mivel telített zsírban is bővelkedik ez az étel, így a gyulladási szintet is megemeli a szervezetben.

Mit tehetünk? Naponta együnk 4-5 adag zöldséget és 2 adag gyümölcsöt. Ezek a táplálékok sok rostot tartalmaznak, és karban tartják az emésztőrendszert. Antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek pedig gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A rendszeres vízfogyasztás segít szabályozni a bőr olajtermelését. Fontos, hogy könnyű hidratálót válasszunk, amely nem mitesszerképző és amely segít stabilizálni a bőr zsírosságát. Lényeges, hogy az étrendünk A-vitaminban gazdag ételeket is tartalmazzon, hiszen ezek segítenek csökkenteni a faggyúmirigyek aktivitását. A-vitaminban gazdag az édesburgonya, a papaja, a mangó, a tojás.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed