Igaz, hogy a demenciára nincs gyógymód, azonban léteznek olyan táplálékok, amely lassíthatják a demencia lefolyását, és a tüneteket is enyhíteni tudják.
A demencia voltaképpen egy agyi betegség, amely során fokozatosan csökkennek az egyén kognitív képességei, például a memóriája, a logikai gondolkodása, az érzelmi szabályozása, a térbeli-vizuális felismerése, a motivációja. Mutatjuk is, hogy melyek a legjobb táplálékok a demencia elleni küzdelemben, és mely táplálékok előzhetik meg a memória csökkenését.
A zöld leveles zöldségek – mint a káposzta, a saláta és a spenót – tele vannak antioxidánsokkal, E-vitaminnal, K-vitaminnal, luteinnel, béta-karotinnal és foláttal, amelyek mind-mind nagyon jót tesznek az egészségnek.
A bogyós gyümölcsök közül az áfonya, az eper, a szeder és a szőlő szintén előnyöket kínálnak az öregedő agy számára. Magas antioxidáns-tartalmuk segít megvédeni az agysejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól. A bogyós gyümölcsök tápanyagai megváltoztatják az agyi neuronok kommunikációját is, ezzel akadályozva meg nemcsak a sejtpusztulást, hanem a gyulladást is.
A hüvelyesek – mint a bab, a lencse és a csicseriborsó – kitűnő fehérje-, antioxidáns-, rost-, folát-, vas-, magnézium- és káliumforrásnak számítanak. Kolint is tartalmaznak, amely fokozza egy neurotranszmitter, az acetilkolin termelődését, amely kulcsfontosságú az agy funkcionalitásában.
A demenciában szenvedő betegeknek mindenképpen fogyasztaniuk szükséges magvakat és dióféléket is. Ezek a táplálékok sok hasznos tápanyagot, értékes zsírokat, aminosavakat, ásványi anyagokat és agyerősítő vitaminokat tartalmaznak.
A gombák tele vannak antioxidánsokkal és olyan ásványi anyagokkal, amelyek csökkentik a gyulladást az egész testben, beleértve az agyat is. B12-vitaminban is bővelkednek, melynek hiánya az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatával jár együtt.
A gyógynövények és fűszernövények sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek hatékonyan küzdenek a gyulladás ellen, és csökkentik a béta-amiloid plakkokat, amelyek demenciát okozhatnak. Fogyasszunk olyan gyógynövényeket és fűszereket, mint koriander, kakukkfű, zsálya, oregánó, rozmaring, bazsalikom, kapor, petrezselyem, fahéj, szegfűszeg, majoránna, sáfrány, szerecsendió, fekete bors, gyömbér és chili.
Az extraszűz olívaolaj antioxidánsokat, pontosabban polifenolokat tartalmaz. E-vitaminban és K-vitaminban is bővelkedik. Ezek a vitaminok az energiát közvetlenül az agysejtekbe szállítják, megkerülve ezzel a glükózanyagcserét. Ezen kívül az egészséges zsírok és a jó koleszterin forrása is.
Léteznek olyan táplálékok, amelyek memóriavesztést okoznak és fokozzák a demencia kialakulásának kockázatait: finomított cukor, finomított búzatermékek, fehér rizs, vörös hús, feldolgozott hústermékek, feldolgozott ételek, sült és gyorséttermi ételek, alkohol.