Tápláléktípusok, amelyeket kerüljünk el, ha vesebetegek vagyunk

Amennyiben vesebetegek vagyunk, akkor kerülnünk kell a magas nátrium-, kálium- és foszfortartalmú táplálékokat, illetve korlátozni szükséges az egészségtelen zsírokban és cukorban gazdag ételeket is. A sok kalcium és alkohol sem éppen vesebarát természetűek, így jól tesszük, ha ezekre is gondosan ügyelünk. A vese rendszeresen eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat és a felesleges folyadékokat. Ennek a funkciónak az elvesztése azonban veszélyeztetheti más létfontosságú szervek egészségét és működését.

A magas vérnyomást okozó táplálékok növelik a vércukorszintet, elősegítik a súlygyarapodást, és közvetlen károsodást okoznak a vesékben. És ezek a tényezők súlyosbítják azoknak a személyeknek az állapotát, akik már egyébként is vesebetegségben szenvednek.

A nátriumban gazdag táplálékok magas vérnyomást okoznak, ami duplán megdolgoztatja a veséket, ezzel is károsítva a vesék ereit. Ez pedig funkcióvesztéshez vezet, ami azt jelenti, hogy a vese nem tudja úgy ellátnia a feladatait, ahogyan azt kellene. Sok sót tartalmaznak a konzervek, a pácolt húsok, a sós szószok, a sajtok és a gyorsételek.

Amennyiben túl sok kálium halmozódik fel a szervezetben, akkor kialakul a magas káliumszint kockázata, ami akár szívmegálláshoz és szívrohamhoz is vezethet. A vesebetegeknél károsodnak a nefronok, azaz a vesék funkcionális egységei, és ezek a funkciók csak akkor állnak helyre, ha odafigyelünk a káliumban gazdag ételek korlátozására. Sok káliumot tartalmaz a banán, az avokádó, a burgonya, a paradicsom és a barna rizs.

Számos tanulmány szerint a cukor növeli a vesebetegség, a cukorbetegség és az elhízás kockázatait. A magas vércukorszint arra készteti a veséket, hogy túlerőltessék magukat, ezzel viszont az erek károsodnak. Ha lehet, kerüljük vagy fogyasszuk mértékkel az aszalványokat, a süteményeket és a cukros üdítőket.

A krónikus vesebetegség szív- és érrendszeri és csontszövődményekhez vezethet, mivel a veséknek csökken a képességük, hogy a foszforfelesleget eltávolítsák a vérből, ez pedig a nefronok károsodását idézi elő. Amikor a foszfor felhalmozódik az erekben, akkor eltávolítja a kalciumot a csontokból, és lerakódásokat hagy az érfalban. Ezért csak mértékkel szabad foszforban gazdag ételeket fogyasztani, mint amilyen a dió, a korpa, a gabonafélék, a bab és a lencse.

Hogyha a véráramban kalcium halmozódik fel, ez extra munkára kényszeríti a veséket, és ez a folyamat tovább károsítja azokat, nem mellesleg hiperkalcémia alakul ki. Sok kalciumot tartalmaznak a tejtermékek, a halak. A zöld leveles zöldségek fogyasztását is korlátozniuk szükséges a vesebetegeknek, mivel oxálsavat tartalmaznak, és kalciummal kombinálva nagy kárt okozhatnak a szervezetben. Az oxalátok vesekövet is okozhatnak, amelyek szintén negatívan hatnak a vesék egészségére.

A zsíros ételek fogyasztása zsíros lerakódásokhoz – koleszterin – vezethet. A koleszterin eltömíti az ereket, ami extra terhet ró a vesékre is, és azok tovább károsodnak. A telített és a transzzsírok károsak az egészségre.

Ha vesebetegek vagyunk, alkoholt csak módjával lehet fogyasztani, de talán az a legjobb, ha tartózkodunk az alkoholos italoktól, mivel köztudott, hogy az alkohol is negatívan hat a vesék egészségére.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed