Terítéken a „bűnösnek vélt” ételek és italok

Amikor táplálkozásról esik szó, tudnunk kell, hogy a mérték kulcsszerepet játszik, mint mindenben az életünkben. Ki mondta, hogy nem lehet szalonnát enni, de mára már az is kiderült, hogy a tojás sem egy ördögtől való étel. Ha nem mindennap, azaz mértékkel fogyasztjuk ezeket a táplálékokat, akkor nem lehetnek problémáink. Ha azonban valamilyen betegségben szenvedünk, és erre diétát írt elő a kezelőorvos, azt mindenképpen érdemes betartani, hiszen az étkezés nagyon sokat hozzátesz az egészségünk megőrzéséhez és a gyógyulásunkhoz. Most pedig nézzük meg azokat a táplálékokat, amelyek talán még mértékkel fogyasztva sem tesznek olyan jót az egészségünknek.

A péksüteményeket sokan szeretik. Egészségesen is el lehet készíteni, és ma már az üzletekben is vannak egészséges változatok, azonban a hagyományos módon és az egészségtelen alapanyagokból készült péksütemények nem éppen az egészséges táplálékok kategóriájába sorolhatók. Ezek a péksütemények általában fehér lisztből készülnek, és sok telített zsírt tartalmaznak. Nem mellesleg csak üres kalóriával vannak teli, ami azt jelenti, hogy hiába eszünk meg belőlük többet is egy-egy étkezés alkalmával, de 1-2 óra múlva ismét éhesek leszünk. Ezen kívül hizlalnak, és még a vércukorszintet is megemelik.

Az alacsony zsírtartalmú joghurtokról is azt gondoljuk talán, hogy mennyire egészségesek. Ezek a tejtermékek gyakran édesítőszerrel készülnek, amelyek – pedig lehet, hogy nem is gondolnánk – megemelik a vércukorszintet.

Nemcsak a fehér liszt, a fehér rizs sem egészséges. A fehér rizs csakúgy, mint a fehér liszt, szintén vércukorszint-emelkedést okozhat. Helyette fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákból készült köreteket, mint amilyen a barna rizs is.

Mára már kiderült, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült táplálékok sem éppen egészségesek, gondoljunk csak az aszpartámra. Ezek a táplálékok gyakran túl sok telített zsírt tartalmaznak, amelyek megemelik az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, ami oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A gyümölcslevek, főleg amelyek hozzáadott cukrot is tartalmaznak, szintén nem tesznek jót az egészségnek. Ezek az italok nemcsak hozzáadott cukorral édesítettek, de többnyire nem tartalmazzák a gyümölcs rostjait sem. Ez hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, ami aztán lecsökken. Ez a vércukorszint-ingadozás előszobája lehet az inzulinrezisztenciának és a 2-es típusú cukorbetegségnek.

Értelemszerűen a fehér kenyér fehér lisztből készül. A fehér kenyér nem tartalmazza a teljes kiőrlésű gabonák rostjait és tápanyagait, amelyek teltségérzetet okoznak, így nem eszünk sokat azokból, mégis jóllakottságot biztosítanak. A fehér kenyérből jóval nagyobb adagot kell ahhoz megennünk, hogy jóllakjunk, de csakúgy, mint a fehér lisztből készült péksütemények, nagyon hamar éhessé tesznek bennünket, ami nemcsak az elhízás, hanem sok-sok betegség okozója is lehet.

A burgonya egészséges, de csakis főtt állapotában. A sült burgonya károsan hat az egészségre, hiszen zsírt és sót is tartalmaz, ami negatívan hat az emésztésre, és szívproblémákat is okozhat, ha rendszeresen és mértéktelenül fogyasztjuk.

A fánk is bő olajban sül, így ez sem tesz jót az egészségünknek. A fánk emellett cukrot is tartalmaz, ami vércukorszint-ingadozását idéz elő, és ez később 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed