Az antibiotikumok felfedezése nagy áttörést jelentett a gyógyszeriparban. Ezek ugyanis olyan gyógyszerek, amelyek nemcsak elpusztítják az egyes baktériumokat, de meg is akadályozzák ezeknek a baktériumoknak a terjedését és növekedését. Az antibiotikumok túlzott használata azonban ma már hatástalan egyes baktériumtörzsekkel szemben, azaz rezisztenssé válnak ezekre a gyógyszerekre. Nem mellesleg ezek a baktériumok tönkreteszik a bélflóra egyensúlyát is, ugyanis elpusztítják a jó bélbaktériumokat, ami felborítja az egyensúlyt, így nagyon sok egészségi galibát képesek okozni.
Természetesen egyes esetekben életmentő szerepük is lehet az antibiotikumoknak, azonban nem lehet minden kis problémára ezekhez a gyógyszerekhez nyúlni, hiszen ha nagyobb a baj, akkor nem biztos, hogy hatni fognak. Azonban a jó hír az, hogy nagyon sokféle természetes antibiotikum létezik, amelyhez nyúlhatunk, ha a szükség úgy hozza, és ezt kívánja meg. Mutatunk is ezek közül néhányat!
A bakteriális fertőzések kezelésében számíthatunk például a fokhagymára. A fokhagyma gyógyászati felhasználása a különböző ősi civilizációkra nyúlik vissza, beleértve az ókori görögöket, rómaiakat vagy Egyiptom népét. De az ájurvédában és az ősi kínai orvoslásban is felbukkan ennek a gyógynövénynek a neve. A fokhagyma gyógyító potenciálja kiállta az idők próbáját. Gyógyító tulajdonságai az egyik hatóanyagának, az allicinnek köszönhetőek, amely nem más, mint egy kénvegyület. A fokhagyma egyik terápiás hatása, hogy segít kivédeni a bakteriális fertőzéseket, ugyanis természetes összetevői erős antibakteriális hatásokkal rendelkeznek. A legjobb, ha nyersen fogyasztunk naponta egy-két gerezdet.
A fahéj egyik aktív összetevője a cinnamaldehid. Ez a szerves vegyület nagyon hatékony egyes baktériumok elpusztításában. A vegyület gátolja a baktériumok szaporodási és terjedési képességét. Keverjen el egy csipet fahéjat egy teáskanálnyi mézzel, majd ezt oldja fel egy pohárnyi meleg vízben. Ez a tonik nagyon hatékonyan gyógyítja a megfázást, a köhögést és a hólyagfertőzést.
A bíbor kasvirágot évezredek óta használják a bakteriális fertőzések kezelésére. Nemcsak megfázás és influenza enyhítésére nagyon hatékony, hanem az immunitás erősítésére, illetve bakteriális fertőzések kezelésében és megelőzésére is nagyon jól működik. Az immunitás fokozása érdekében naponta elfogyaszthat egy-két csésze bíbor kasvirágból készült teát.
A méz egyedülálló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Gátolja a fertőzések kialakulását. Terápiás hatása antioxidáns tulajdonságának is köszönhető. A méz különböző mechanizmusokat használ a baktériumok elleni támadások során anélkül, hogy befolyásolná a jó baktériumok növekedését. Ezzel segít megtartani a bélflóra egyensúlyát. Ezek a jó baktériumok ugyanis fontosak a jó immunitás és az általános egészség megőrzéséhez. A méz azokat a baktériumtörzseket is képes elpusztítani, amelyek rezisztenssé váltak több antibiotikummal szemben. A legjobb, amit tehetünk, hogy rendszeresen fahéjas mézet fogyasztunk.