Mintegy 10 ezer éves rizssör nyomaira bukkantak Kínában – írja az Independent. A felfedezés betekintést enged Ázsia legkorábbi alkoholos italainak történetébe, valamint sokat elárul a rizsfermentálásról és a korai mezőgazdaság fejlődéséről is a térségben.
A Csöcsiang tartományban folytatott ásatások során a régészek összesen 12 kerámia edény darabjait találták meg. A változatos méretű tálakat és csuprokat fermentálásra, tárolásra, tálalásra, főzésre és feldolgozásra használhatták.
A töredékeket beható vizsgálatnak vetették alá, hogy megállapíthassák, milyen anyagokat tárolhattak egykor az edényekben. A kutatók jelentős mennyiségű rizs, továbbá keményítő, makk, élesztőgombák illetve gabonafélék nyomait találták meg.
A szakértők úgy vélik, léteztek olyan agyagedények, amelyeket kifejezetten fermentálási célokra készítettek. Mindez arra mutat, hogy a fermentálás és a sörkészítés már a Csöcsiang tartomány területén egykor élő ősi kultúra korai éveiben kialakult. Ezt a rizs háziasítása tette lehetővé, a növény termesztése ugyanis állandó alapanyagot szolgáltatott ehhez a folyamathoz.
Az elkészítette alkoholos italokat feltehetőleg ünnepélyes lakomák és rituális események alkalmával fogyaszthatták.
The post Tízezer éves sör nyomaira bukkantak first appeared on 24.hu.