A téli hónapok egyik legolcsóbb, legegészségesebb zöldsége a fekete retek. Kitűnő vitaminpótló, gyógyhatásait pedig ősidők óta ismeri az emberiség. A fekete reteknek most van a szezonja, megszünteti a köhögést, rekedtséget, írta a Tolna vármegyei hírportál.
Az enyhén kesernyés, gyakran csípős aromájú gumók egész télen kaphatók a piacon, a zöldségesnél vagy a sarki élelmiszerboltban. Kemény darabot válasszunk, mert a puhák belseje valószínűleg pudvás (szivacsos).
Miért fogyasszunk fekete retket?
A fekete retek háromszor több vitamint tartalmaz, mint a fehér és piros fajták. Magas ásványianyag- és káliumtartalma révén méregtelenítő, illetve vízhajtó hatású. Csípőssége miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére: segíti a táplálék lebontását, csökkenti a teltségérzetet és a puffadást.
Így készítsük el a torokgyógyító és immunerősítő szirupot
Vágjunk le egy nagyobb gumó tetejét, majd vájjunk mélyedést a belsejébe legalább a feléig, és töltsünk bele 2-3 evőkanál mézet.
Ezután tegyük be a retket a levágott kalappal együtt a hűtőbe egész éjszakára, és fogyasszunk belőle naponta háromszor 1-1 evőkanál szirupot.
Megszünteti a köhögést és a rekedtséget.
Az időről időre kimélyített üreget mindaddig újra feltölthetjük mézzel, amíg a gumó meg nem puhul.
A fekete retek az egyik legértékesebb és legkönnyebben termeszthető konyhakerti növény, ami sokáig eláll, így télen is frissen fogyasztható. Ismerjük meg közelebbről ezt a kincset érő zöldséget, egészségünk valódi őrét.
The post Torokgyógyító és immunerősítő szirup fekete retekből first appeared on Sokszínű vidék.