A mértékletesség minden esetben kifizetődik, legyen szó az alkoholfogyasztásról vagy a táplálkozásról. A vörös hús nem éppen az egészséges kategóriába tartozik. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint már heti két alkalommal fogyasztott vörös hús is megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait. Minél több vörös húst fogyasztunk, annál jobban megnőnek ezek a kockázatok.
Húsra, fehérjére mindenképpen szüksége van a szervezetünknek. Vörös húst is lehet fogyasztani, például más fehérjékkel. Ilyen fehérjék a tejtermékek, a diófélék vagy éppen a hüvelyesek.
Miért is gondolják úgy a kutatók, hogy gond a vörös hús mértéktelen fogyasztása? Meglátásuk szerint tehát növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait. Azonban ez a betegség sok-sok szövődményt okozhat, és további betegségeket generálhat, ilyen például a szív- és érrendszeri betegség, a vesebetegség, a rákos megbetegedések és a demencia.
Szakértők szerint mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan vörös húsok megnövelik a kockázatokat. Megállapították, hogy a vörös húst rendszeresen fogyasztók körében mintegy 65%-kal magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azok körében, akik nem vagy csak mértékkel fogyasztanak ilyen élelmiszert.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen hatása van annak, ha a vörös húst más fehérjével helyettesítik. Tanulmányukban leírták, ha a helyettesítésére dióféléket és hüvelyeseket „használtak”, akkor a 2-es típusú cukorbetegség kockázatai mintegy 32%-kal csökkentek, ellenben a tejtermékek fogyasztásával ez a százalékos arány 22.
A vörös hús mellőzése nemcsak az egészségünkre gyakorol pozitív hatást, hanem a környezetünkre is, hiszen ez segíthet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, az éghajlati változásokat, és természetesen más környezeti hatásai is vannak a vörös hús korlátozott fogyasztásának.
Mértékkel azonban mindenképpen fogyaszthatunk vörös húst, hiszen azért előnyei is vannak, ugyanis esszenciális aminosavakat tartalmaz. Ezek olyan biológiailag fontos vegyületek, amelyek nem termelődnek a szervezetünkben, hanem külső forrásokból kell a szervezetünkbe bevinni. Az aminosavak megtalálhatók a húsokban, a tejtermékekben és a hüvelyesekben.
A vörös hús vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Az egyik ilyen vitamin a B12-vitamin, amely tápanyagnak kulcsfontosságú szerepe van a szervezet egészséges vörösvértesteinek, idegsejtjeinek és fehérjéinek fenntartásához. Vasat is tartalmaz a vörös hús, amely a vörösvértestek termelődésében játszik szerepet, illetve a vérszegénység megelőzését is segíti. Cinktartalma támogatja az emésztést, és egészségesen tartja az immunrendszert. A vörös hús foszforban is bővelkedik, amely pedig a csontok egészségét támogatja.
Amennyiben nem szeretnénk lemondani a vörös hús fogyasztásáról, akkor csak mértékkel tegyük. Gondosan válogassuk meg, hogy honnan szerezzük be ezt a húsfélét, és próbáljunk sovány változatot választani, akár a hentestől, akár a piacról szerezzük azt be.
Amennyiben nagyobb mennyiségben fogyasztunk vörös húst, úgy sok hátránnyal kell számolnunk. A vörös húsok ugyanis magas nátriumtartalommal rendelkeznek, ami magas vérnyomáshoz vezethet. A magas vérnyomás következtében pedig akár szívinfarktus vagy stroke is kialakulhat. A feldolgozott és a vörös húsok a gyomor- és bélrendszeri daganatok kockázatait is jelentősen megnövelik. Tehát lehet néha egy-egy szelet vörös húst enni, de mindenképpen a mértékletességre kell helyeznünk a hangsúlyt.

