Zöld leveles zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olívaolaj, halak – pozitív hatásaik között a gyulladás csökkentése is szerepel

Nő az asztalnál ülve zöld leveles zöldségeket aprít.

Nő az asztalnál ülve zöld leveles zöldségeket aprít.

Testünk egy természetes védelmi rendszerrel rendelkezik, hiszen amikor valamilyen irritáló anyag vagy kórokozó kerül a szervezetünkbe, akkor a testünk, pontosabban az immunrendszerünk megpróbál harcba szállni ezekkel a betolakodókkal. A gyulladás ilyenkor nem más, mint egy önvédő válasz, amikor is a fehérvérsejtek megpróbálják leküzdeni ezeket az idegen anyagokat. Néha azonban nincs is semmilyen fenyegetés, az immunrendszer mégis támadást indít a test szövetei, sejtjei ellen. Az eredmény általában allergia, autoimmun betegség, immunhiányos rendellenesség lesz. Krónikus gyulladás alakul ki, ami rákos megbetegedéshez is vezethet. Léteznek azonban kiegészítők és táplálékok, amelyek segíthetnek a gyulladás leküzdésében. Mutatunk is ezek közül néhányat!

A halolajban található DHA vegyületről ismert, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A makrofágok olyan fehérvérsejtek, amelyek DHA-t használnak egy marezin nevű vegyület előállítására, amely „kikapcsolja” a szervezetben a gyulladást.

A sötétzöld leveles zöldségek – mint a kelkáposzta és a spenót – segítenek a gyulladás és a rák elleni küzdelemben. Ezt a bennünk található fitokemikáliák segítik elő, ugyanis a fitokémiai anyagok gátolják a gyulladás kialakulását.

A paprika – különösen a chilipaprika – kapszaicint tartalmaz, amely nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem szívegészséges hatásokkal is rendelkezik, nem mellesleg egy kitűnő antioxidánsról van szó.

A kurkuma egy ősi indiai fűszer, amely különböző egészségügyi hatásokkal rendelkezik. Kiemelkedő a gyulladáscsökkentő képessége. A kurkuma egyik fő összetevője a kurkumin, amely segít csökkenteni a gyulladásért felelős enzimek termelődését.

A fokhagyma az immunerősítő tulajdonságairól ismert, viszont ez a hatása csak nyersen érvényesül.

A diófélék rostokban, kalciumban és E-vitaminban bővelkednek. Ezek önmagukban és külön-külön is nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében. A dió alfa-linolsavat is tartalmaz, amely segít a szervezetnek a gyulladás okozta károk leküzdésében.

A gyulladáscsökkentő táplálékok közé sorolhatjuk a paradicsomot, az olívaolajat, a zöld leveles zöldségeket (például a spenótot, a kelkáposztát), a halakat, a gyümölcsöket. Gyümölcsök közül a legjobb gyulladáscsökkentőnek számít az eper, a cseresznye, az áfonya és a narancs.

A zöldségek és a gyümölcsök emellett polifenol vegyületekben is bővelkednek, amelyek antioxidáns védővegyületeknek számítanak.

Egyes gyógyteák is nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében, a gyömbér például jól ismert gyulladáscsökkentő hatásairól. A gyömbértea nagyon hasznos lehet izomfájdalom, ízületi gyulladás és más gyulladás okozta panaszok természetes kezelésére.

A rózsaszirom- és a csipkebogyótea gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Hatékonyak olyan betegségek kezelésében, mint az ízületi gyulladás.

A citromfű is támaszunk lehet a gyulladás természetes kezelésében. A gyógynövény csökkenti még a magas vérnyomást, és a fertőzések megelőzésében is segítségünkre lehet.

A zöld tea csökkenti a gyulladást, az oxidatív stresszt, kiemelkedő az antibakteriális, az antiszeptikus és a neuroprotektív hatása.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed