Jók a testnek és a léleknek – erjesztett táplálékok

Tégelyekben joghurt, mellette kis üvegtálban ribizli, háttérben egy üveg tej.

Tégelyekben joghurt, mellette kis üvegtálban ribizli, háttérben egy üveg tej.

Az erjesztés egy ősi technika az ételek és italok tartósítására. Az erjedés során az egyes mikroorganizmusok, például a baktériumok, az élesztők és a gombák átalakítják a szerves vegyületeket, például a cukrokat és a keményítőt alkohollá vagy savakká. Ezek aztán természetes tartósítószerként működnek, és javítani tudják az erjesztett táplálékok ízét és textúráját.

A bélrendszer állapota és egészsége hatással van a hangulatunkra is. Az erjesztett táplálékok olyan probiotikumokban bővelkednek, amelyek fokozzák a bél egészségét, mégpedig azzal, hogy segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ezzel pedig mind a depresszió, mind a szorongás tünetei jelentősen lecsökkennek.

Az erjesztett táplálékok az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás szerves részét képezik. Ezek az egészséges táplálékok csökkentik a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet, és így védelmeznek bennünket a szívbetegségekkel szemben.

A bél szerves része más létfontosságú testfunkciónak. Az immunrendszer mintegy 80 százalékának ad otthont, és itt keletkezik például sok hormon és neuron is.

A bélbaktériumok egyensúlyhiánya számos betegség – mint például asztma, allergia, ízületi gyulladás, elhízás – kialakulásában is szerepet játszhat.

A jó egészség a bélben kezdődik. Amennyiben a bél megbetegszik, úgy nem tudja megfelelően megemészteni és felszívni, hasznosítani a bevitt tápanyagokat. Éppen ezért a jó emésztés az egyik kulcsa a jó egészségi állapotnak, illetve nagyon lényeges az emésztőrendszer egészségének fenntartása is. Szükségünk van a probiotikumok rendszeres bevitelére, hogy segítsük az elfogyasztott élelmiszerekből származó tápanyagok emésztését és felszívódását. Egy probiotikus ital, például a kefir fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy erősítsük az emésztőrendszerünket.

A bél kb. az immunsejtek 80 százalékát tartalmazza, ezért először a bél egészségén kell dolgozni az immunitás fokozása érdekében. A probiotikumok erjesztett ételek és italok formájában történő bevitele fontos lépés a bél integritásának növelésében és ezáltal az immunitás fokozásában is. A bélrendszer felelős például a szerotonin – a jó közérzetért felelős hormon – termelésének akár 90 százalékáért.

A természetes cukrok és keményítők bakteriális lebontásának köszönhetően az erjesztett táplálékok könnyebben emészthetők, mint más táplálékok. Például az erjedés a tejben lévő laktózt egyszerűbb cukrokra bontja. Éppen ezért ha valaki laktózintoleranciában szenved, akkor a kefir és az élőflórás joghurt fogyasztásától nem lesznek olyan tünetei, mintha csak sima tejet fogyasztana.

Egyes tanulmányok szerint az erjesztett táplálékokban található hasznos baktériumok bizonyos törzsei elősegíthetik a fogyást, és csökkenthetik a hasi zsírt is.

Az erjesztett táplálékok fogyasztása tehát rendkívül egészséges. A kiegyensúlyozott étrend részeként csökkenti a szívbetegségek kockázatait is, hiszen mérsékli a vérnyomást, és elősegíti a koleszterin-egyensúly javulását.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed