Az neandervölgyiek új vonalát fedezték fel

Egy új tanulmány alapján a neandervölgyiek egy eddig ismeretlen vonalához tartozhat az a csontváz, amelyet 2015-ben találtak meg a franciaországi Rhône-völgy egyik barlangrendszerében – írja az IFLScience. A csoport mintegy 100 ezer évvel ezelőtt válhatott el a többi neandervölgyitől, a felfedezés azt igazolja, hogy a modern emberhez hasonlóan a neandervölgyiek is sokszínű populációt alkottak.

Az érintett barlangrendszerben egykor korai Homo sapiensnek is jelen voltak. A friss eredmények azt mutatják, hogy a helyszínen még korábban, 40–45 ezer éve neandervölgyiek is tevékenykedtek, ősi rokonaink nagyjából ekkor tűntek el.

A teljes genom szekvenálásakor a kutatók rájöttek, hogy a példány nem hasonlított egyetlen korábban talált neandervölgyihez sem.

Látszólagos kora ellenére genetikai összetétele közelebbi rokonságot mutatott a 100 ezer évvel ezelőtti neandervölgyiekkel, ami arra utal, hogy egy legalább 50 ezer évig elszigetelt csoport tagja volt.

A leletet J. R. R. Tolkien univerzumának egyik szereplője után Thorinnak nevezték el. Ludovic Slimak, a Toulouse-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint Thorin a Hobbitban az utolsó hegymélyi törpekirály, a neandervölgyi pedig szintén vonala végét jelentette. A lelet átírja az emberiség utolsó nagy kihalásának történetét.

50 ezer év hatalmas szakadékot jelent, ahogy Slimak fogalmaz: ennyi választja el az apró kutyát a farkastól. „A Thorin és a többi kései neandervölgyi közötti eltérés az összes Afrikán kívüli modern emberéhez hasonlítható. Mivel mindannyian ismerjük a modern emberek széles fenotípusos változatosságát, hasonló változatosságra számítanék a neandervölgyi populációk esetében is” – mondta Martin Sikora, a Koppenhágai Egyetem szakembere és a csapat tagja.

Az eltérés mértéke különösen azért furcsa, mert más kései neandervölgyiek viszonylag közel, mintegy tíznapi járóföldre éltek Thorintól. Úgy tűnik, hogy a csoportok között alig volt kapcsolat, ami a Homo sapiensnél két, ilyen közeli csoportnál szinte lehetetlen lenne, de a neandervölgyiek talán máshogy gondolkodtak.

A kutatókat meglepte az eltérés, ezért megvizsgálták, lehetett-e téves az érintett üledékréteg datálása. Thorin fogainak izotópos elemzése megerősítette, hogy hideg éghajlaton élt, tehát valóban kései neandervölgyi volt.

The post Az neandervölgyiek új vonalát fedezték fel first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed