A Deutsch Péter körül dagadó botrány nem rázta meg Gyulai Miklóst

Gyulai Miklós maradt a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, miután a pénteki közgyűlésen ismét bizalmat kapott a tagságtól. Gyulai Miklós egyedüli jelölt volt a posztra, és ötödik ciklusát kezdheti meg a MASZ élén, először 2009-ben választották meg. A 68 szavazatból 50 szólt mellette, kilenc ellene, nyolc tartózkodás mellett, egy voks pedig érvénytelen volt.

Gyulai egyedüli jelöltsége, újraválasztása azért is érdekes, mert Telex éppen a közgyűlés napjára időzítette azt az írást, amely a sportág magyarázatra szoruló pénzügyeit boncolgatja.

A cikk szerint a MASZ a Zsivótzky Gyula Programján keresztül többek között évente két verseny szervezésével bízta meg Deutsch Péter fiának, Balázsnak a cégét és ezért cserébe a szövetség állami forrásaiból tetemes összeget fizettek ki.

A Track and Race Kft. 2021-ben 185 millió forint plusz áfát kapott a MASZ-tól, majd két évvel később, szintén két versenyre 181,5 millió plusz áfát.

Mindez azért érdekes, mert Deutsch Péter számos posztja – az MTK elnöke, a 2023-as atlétikai vb-szervezőbizottságának leváltott vezérigazgatója, a fideszes politikus Deutsch Tamás testvére –  mellett évek óta a MASZ vezérigazgatójaként egy másik cégén keresztül társtulajdonosa a 2015-ben alapított Track and Race Kft.-nek. A két Deutsch a Kft. tulajdonosaiként 2021-ben 46 millió forint osztalékot vett ki, míg a 2023-ban 759 millió árbevételt, és 290 millió forintos adózott eredményt mutattak ki.

MTI/Czeglédi Zsolt Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke

A Telex az oknyomozó cikkében úgy fogalmazott a MASZ-tól érkező összeg elköltésével kapcsolatban, hogy a szövetségi megbízásért cserébe a Track and Race Kft.

által szervezett négy verseny közül egyik sem hagyott mély nyomot, akikkel beszéltünk a sportágban, alig emlékeztek rá, de forrásaink szerint túlzó 180-185 milliót költeni két olyan versenyre, ahol a legnagyobb név a libériai sprinter, Emanuel Matadi, aki most 33 éves, és a legjobb helyezése a 17. volt a világranglistán.

Kapcsolódó
Telex: Deutsch Tamás unokaöccsének cége 366 millió forintért szervezhetett sportversenyeket
A Track and Race Kft.-ben a fideszes politikus testvére is tulajdonos.

The post A Deutsch Péter körül dagadó botrány nem rázta meg Gyulai Miklóst first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed