Tippek a kognitív funkciók helyreállításához és javításához

Lépten-nyomon azt lehet hallani, hogy ahogy öregszünk, úgy mozogjunk a lehetőségeinkhez és az egészségi állapotunknak megfelelően, hiszen a fizikai egészség megőrzése nagyon sokat segíthet a testi egészség megőrzésében és a betegségek elkerülésében. Igaz, hogy az aktív életmód nagyon pozitívan hat a lelki és a mentális egészségre is, de más módszerekre és eszközökre is szükségünk van annak érdekében, hogy a kognitív funkcióink is javuljanak, hogy a memóriánkkal se legyenek gondok. Nem elegendő csak a fizikai aktivitás, más dolgokra is szükségünk van, hogy akár még 80 vagy 90 évesen is jó kognitív funkciókkal rendelkezzünk. Mutatjuk is, hogy milyen eszközök és módszerek léteznek, hogy még idősebb korunkban is aktívak és üdék legyünk szellemileg.

A rendszeres testmozgás tehát nemcsak a fizikai egészséget javítja, hanem mentálisan is nagyon sokat hozzátesz az egészségünkhöz. A rendszeres mozgás csökkentheti például a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, és javítja a kognitív funkciókat.

A memóriánkat egyszerű módszerekkel is fokozhatjuk: például minden este idézzük fel a nap eseményeit, legyen szó kisebb vagy nagyobb volumenű eseményekről. Ha szükségét érezzük, erről akár még naplót is vezethetünk.

A nyugdíjas éveknek nem kell az unalomról szólniuk. Nagyon lényeges, hogy még idősebb korunkban se hagyjunk fel a tanulással. Tanuljunk nyelvet, használjuk a számítógépet, vagy legyen egy új hobbink. A lényeg, hogy használjuk a szellemi képességeinket is, hiszen mint ahogyan a mozgáshiány miatt berozsdásodhatnak a végtagjaink, a szellemi képességeink is hanyatlanak, ha nem használjuk az agyunkat új információk megtanulására és elsajátítására.

A szociális kapcsolatok is jó hatással vannak a kognitív funkciók fejlesztésére és fokozására. Ha emellett még olyan tevékenységeket is folytatunk, mint kártyázás vagy más memóriajátékok, akkor az agyunkat, a kognitív funkciókat duplán fejlesztjük. Ha azonban más módon is szeretnénk a kognitív képességeinket fejleszteni, csiszolni, akkor erre nagyon jók a keresztrejtvények, de az olvasásnak is nagyon pozitív hatása van a kognitív képességekre.

Néha megnézhetünk egy-egy izgalmas filmet, de a folytonos televíziózás, számítógép- és mobiltelefon-használat szintén nem tesz jót a kognitív képességeknek. Az új tevékenységek kipróbálása is sokat segíthet a kognitív funkciók javításában. Megtanulhatunk új hangszeren játszani, de nagyon jó, ha rendszeresen keresztrejtvényt fejtünk, új nyelvet tanulunk, illetve egy új hobbi is nagyon jól trenírozza az agyat.

Az agyat is táplálni szükséges csakúgy, mint a testünket. Az olyan táplálékok, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a telítetlen zsírokban gazdag növényi olajok serkentik az agy működését.

Az alvás során nemcsak a testünk, az agyunk is regenerálódik. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a testünkben és az agyunkban is kijavítódnak a napközben keletkezett hibák. A túl sok alvás – mint a túl kevés – negatívan hat az egészségre.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed