Újra virágba borult a tavaszi védett vadvirág

„Végre tavaszodik, már alig vártam!” Legalábbis a Nagydorogi Szenes-legelőn jó pár fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans – syn.: Pulsatilla pratensis subsp. nigricans) gondolta így, írta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Természetesen márciustól májusig virágzó, védett vadvirágunk úgynevezett másodvirágzásáról van szó most októberben, mely a tavaszihoz hasonló nedvességi-, hőmérsékleti- és fényviszonyok miatt fordulhat elő a növényvilágban

– részletezték a másodvirágzás lehetséges okait.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság/Szendi József

A fekete kökörcsin megjelenése

A fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans) kis méretű (8-12 cm), lágyszárú növény. Leveli mélyen hasítottak, osztottak. Virágai bókolóak, fekete-bíbor színű lepellevél borítja a határozatlan számú porzót és termőt. Az egész növényt selymes szőrzet borítja. Az egész növény protoanemonint tartalmaz, ezért frissen és szárazon is mérgező.

Virágzása és szaporodása

A növény bolyhos-szőrös hajtása kora tavasszal bújik elő. Szárnyas, szeldelt levelei csak elvirágzás után bontakoznak ki. Május végére a terméses hajtás megnyúlik, és a tetején szőrös aszmagtermések csokra fejlődik ki.

A bibeszálak bolyhos repítőkészülékké alakulnak, a nyár elejére ez a szöszös „bóbita” szétesik, s a terméseket a szél széthordja. Az egyes termések felépítése is különleges: a repítőkészülék és a mag közötti rész megérve, kiszáradva spirállá csavarodik. Ha a talajra hullott termést nedvesség éri, a spirál elkezd kiegyenesedni, s az eleven rugótól hajtott mag befúródik a talajba, mintegy „elülteti magát”. Ez teszi lehetővé, hogy még az igen száraz felszínű termőhelyen is csírázásnak induljon.

Veszélyeztető tényezők

A fekete kökörcsin sokszor kerül a kirándulók kezébe, pedig kár leszedni, mert gyorsan elhervad. Vastag, a talajba mélyen lenyúló gyöktörzsét sem érdemes kiásni, mert az átültetést nem viseli el.

Leszedése tilos és büntetendő. Ezért figyeljünk oda rájuk, és hagyjuk meg abban a környezetben őket, ahová a természet teremtette, hogy a jövőben is mindenkinek esélye legyen bennük gyönyörködni.

Természetvédelmi helyzete

A boglárkafélék családjába tartozó fekete kökörcsint 1982-ben nyilvánították védetté, természetvédelmi értéke: 10 000 forint.

Kapcsolódó
Szirmot bontott az egyetlen ősszel virító orchideafélénk a Kiskunságban
Az első virágos példányok már nyár végén megjelenhetnek, és egészen októberig elhúzódhat a virágzás.

The post Újra virágba borult a tavaszi védett vadvirág first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed