Csípős paprika torokfájásra: hasznos vagy ártalmas?

A csípős paprika hatását torokfájás esetén régóta vitatják, de sokan esküsznek rá, mint gyors, természetes enyhítőre.

Miért gondolják sokan, hogy segít?

A kapszaicin egy olyan vegyület, amely a csípős paprika erős ízéért és hatásáért felelős. Kutatások alapján ez a hatóanyag képes blokkolni a fájdalomérzetért felelős receptorokat, amivel átmenetileg csökkentheti a torokfájás okozta kellemetlen érzést. Ezért van az, hogy sokan csípős paprikát tartalmazó étrend-kiegészítőket használnak, és bizonyos népi gyógyászatokban is javasolják torokfájás esetén. A kapszaicin emellett serkentheti a nyáltermelést, ami segíthet nedvesen tartani a torkot, és segít enyhíteni a száraz torok érzését.

Miért nem igazán ajánlott?

Az érzéstelenítő hatása átmeneti, így a kaparó, fájó érzés egy darabig megszűnik, a gyulladás viszont továbbra is fennmarad, a fájdalom pedig hamar visszatér.

Az érzékeny nyálkahártyájú emberek számára a csípős ételek ráadásul tovább irritálhatják a torkot. Fokozottan ügyelni kell, hogy ne legyen túl magas az elfogyasztott csípős paprika mennyisége, mivel a túlzásba vitt kapszaicin esetleg égő érzést, irritációt okozhat.

Kapcsolódó
Népi gyógymódokkal a torokfájás ellen
Tanuljuk újra nagyszüleink praktikáit és torokfájás esetén is gyógyuljunk szelíd módon.

The post Csípős paprika torokfájásra: hasznos vagy ártalmas? first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed