Hazánkban is szedhető az ízletes fűszernövény – írta a Mindmegette.
Az erős aromájú fűszerek, mint a szegfűszeg, az ánizs, a római kömény vagy a szerecsendió csak ritkán kerülnek az ételekbe, ha mégis, akkor többnyire egészen kis mennyiségben. Gyakran előfordul, hogy a boltban megvett kis tasakos fűszer bontott állapotában hónapokon, akár éveken keresztül kallódik a konyhaszekrényben.
A szegfűszeg remekül illik gyümölcslevesekhez, forralt borhoz, főtt hús mellé kínált meggyszószhoz, és nem hiányozhat a mézeskalács-fűszerkeverékből sem. Régen, amikor a szegfűszeg nehezen lehetett beszerezni, vagy éppenséggel nagyon drága volt, másként igyekeztek pótolni a háziasszonyok.
Sokoldalú gyógynövény
Az ízletes gyógynövény amellett, hogy aromás és ízletes, a szervezetre is jótékony hatással van. Ismert még hólyagfű, ciklász vagy vadszegfű néven is, és akárcsak sok másik gyógynövény, a benne található cseranyagoknak és illóolajoknak köszönhetően kiváló hatással bír az emésztésre, segít hasmenés vagy étvágytalanság esetén. Vannak, akik az erdei gyömbérgyökérből készült főzetet afták esetén öblögetésre, gargalizálásra használják.
Az erdei gyömbérgyökér leveleit fogyaszthatjuk salátákban. A növény gyökerét alapos tisztítás után használjuk fel. Távolítsunk el róla minden szennyeződést, alaposan mossuk meg, mielőtt kávédarálóban megőrölnénk. Az őrleményt ugyanúgy használhatjuk, mint az őrölt szegfűszeget.
The post Szegény ember szegfűszege: ingyen kínálják az erdők first appeared on Sokszínű vidék.