A konyha titkos fegyverei: fűszerek, amik segítenek puffadás esetén

A puffadás kellemetlen, de gyakori emésztési probléma, amelyet legtöbbször a gyomorban vagy bélrendszerben felhalmozódó gázok okoznak. A természetes gyógymódok hívei számára jó hír, hogy számos fűszer enyhítheti a tüneteket, javítva az emésztést és csökkentve a kellemetlenségeket. Az alábbi fűszerek hatékonyak lehetnek puffadás esetén, és könnyen beépíthetők a mindennapi étrendbe.

1. Gyömbér

A gyömbér az egyik legismertebb természetes emésztésjavító, amelyet évszázadok óta használnak. Fő hatóanyaga, a gingerol, segíti az emésztőenzimek termelődését és csökkenti a bélgörcsöket.

Fogyaszthatjuk reszelve teában, ételekhez, például levesekhez vagy keleti fogásokhoz adva.

2. Köménymag

A kömény elősegíti a gázok távozását és enyhíti a puffadást. A benne lévő illóolajok, mint a karvon és a limonén, nyugtató hatással vannak az emésztőrendszerre.

Teát készíthetünk belőle, amely étkezések után segíti az emésztést vagy adhatjuk levesekhez, főzelékekhez.

3. Édeskömény

Az édeskömény különösen hatásos a bélrendszer megnyugtatásában és a gázképződés csökkentésében. Illóolajai görcsoldó és puffadásgátló hatásúak.

Édesköményteát főzve fogyaszthatjuk, különösen nehéz ételek után vagy salátákba is szeletelhetjük.

4. Kurkuma

A kurkuma nemcsak gyulladáscsökkentő, de az epe termelődését is serkenti, ami segíti a zsírok lebontását és az emésztést. Ez különösen hasznos lehet puffadás esetén.

Adjunk egy csipet kurkumát levesekhez, rizshez vagy curry-hez. Meleg tejben feloldva, egy kis mézzel ízesítve is fogyasztható.

5. Fahéj

A fahéj emésztésserkentő hatású, segít megszüntetni a bélgörcsöket és a puffadást. Enzimei elősegítik a szénhidrátok lebontását, ezzel csökkentve a gázképződést.

Szórjuk zabkására vagy süteményekre vagy főzzünk belőle teát, citrommal és mézzel kombinálva.

Három testet és lelket melegítő fahéjas recept

6. Bazsalikom

A bazsalikom antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíti az emésztési folyamatokat. Nyugtatja a gyomrot, és csökkenti a gázképződést.

Frissen szórjuk salátákra vagy pizzára vagy készítsünk belőle gyógyteát egy kevés citrommal.

7. Borsmenta

A borsmenta az egyik legjobb görcsoldó és emésztést segítő fűszer. A benne található mentol csökkenti a gyomorban és a belekben fellépő feszülést, így enyhíti a puffadást.

Készítsünk belőle teát étkezések után. Használhatjuk friss levelekként turmixokban vagy salátákban.

8. Kardamom

Ez a keleti fűszer nemcsak az emésztést gyorsítja, hanem segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól is. Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással van a gyomorra.

Adjunk egy csipetet teához vagy kávéhoz, vagy izesítsük vele desszerteket, gyümölcsöket.

Kapcsolódó
Így gyógyítanak a karácsonyi fűszerek
Karácsonyillat. A fenyőfán kívül az ebben az időszakban használt fűszerek adják meg az ünnep tipikus illatát. De nem csak az illatuk és ízük miatt érdemes ezeket használni, hanem gyógyító hatásuk miatt is segítségünkre lehetnek.

The post A konyha titkos fegyverei: fűszerek, amik segítenek puffadás esetén first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed