1800 éves gyűrűt talált egy kiránduló fiú

Egy 1800 éves, a háború istennőjének alakjával gravírozott gyűrűt talált egy gyermek az izraeli Kármel hegyen – olvasható az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) közleményében. A 13 éves, Haifában élő Yair Whiteson kirándulni ment az otthona közelében apjával, aki négy hónapos katonai tartalékos szolgálat után tért haza. Miközben a Khirbet Shalala alatt fekvő ősi kőbánya közelében sétált, hirtelen egy érdekes tárgyra bukkant.

„Kíváncsi vagyok a kövületekre és a kőzetekre, és imádom gyűjteni őket” – mondta a fiú. „Túrázás közben észrevettem egy kis zöld tárgyat, és felvettem. Korrodált volt, és először azt hittem, hogy csak egy rozsdás csavar. Arra gondoltam, hogy megmelegítem, de aztán szerencsére felfogtam, hogy ez egy gyűrű. Otthon megláttam rajta egy képet, első pillantásra azt hittem, hogy egy harcos” – elevenítette fel.

A család felvette a kapcsolatot Nir Distelfelddel, az IAA felügyelőjével, a hatóság pedig megvizsgálta a leletet. Az ékszeren egy sisakos, meztelen alak képe látható, akinek egyik kezében pajzs, a másikban lándzsa van.

Úgy tűnik, az alak Minerva istennő, aki a római korban nagyon népszerű volt Izrael földjén, és akit többek között a háború és a katonai stratégia, valamint a bölcsesség istennőjének tekintettek.

A gyűrű bronzból készülhetett, és valószínűleg egy, a késő római kori (időszámítás szerint 2-3. század) nőhöz vagy lányhoz tartozott. Khirbet Shalala környéken a korszakban egy tanya terült el, a közelben egy barlangban sírokat is feltártak. Elképzelhető, hogy az ékszer egy, a tanyán élő nőé volt.

The post 1800 éves gyűrűt talált egy kiránduló fiú first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed