1984-ben elmaradt ballagást pótoltak be Tatán

Negyven éve elmaradt lovas ballagást pótoltak a hét végén Tatán, a vizek városában, írja a kemma.hu.

Az 1984-es ballagást pótoltuk lényegében

– árulta el az ötletgazda Handa Ferenc tanár úr, aki 1973-ban került a Dobi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolába, kertvárosba. Gödöllőn, az egyetemen látta a lovasballagás hagyományát, és úgy gondolta, Tatán is meghonosítja ezt a lótenyésztő osztályoknál. Negyven éve azonban történt egy incidens, a végzősök büntetése pedig az lett, hogy nem szervezhették meg ezt a programot.

„A gyerekek is elérzékenyültek, mondhatni, megjött a hatás, ahogy ott álltunk az egykori Dobi előtt, és elénekeltük a Himnuszt. Az emléktáblát is megkoszorúztuk ezután. Ezzel teljesen le tudtuk zárni az iskola emlékét” –  tette hozzá Handa tanár úr.

Az immár közel negyed évszázada megszűnt Dobi annak idején az ország egyetlen lótenyésztést oktató iskolája volt. Öt éve az osztálytalálkozón az egyik öregdiák így emlékezett vissza az itt töltött három évre:

A Dobi volt a legcsodálatosabb iskola. Jártam máshova is később, de az a szint, amit képviselt, nagyon komoly volt. És Handa tanár úr, az osztályfőnökünk volt a csúcsok csúcsa. Kemény, határozott, igazságos. Igazi, nagybetűs tanár volt, abszolút nekünk élt.

Négy éve az emléktáblaavatás mellett fát is ültettek, hogy így őrizzék az egykori iskola emlékét, de azt is szimbolizálta, hogy az egykor itt gondozott emberpalánták erős törzset, lombot növesztve állják meg a helyüket a világban, miközben őrzik tatai, dobis gyökereiket. Ennek példája volt most a bepótolt ballagás is.

Kapcsolódó
Óriásplakáton köszöntek el osztályfőnöküktől a ballagó diákok
Ez nemcsak nekem szól, hanem mindenkinek, aki ezt a pályát választotta – mondta a tanárnő.

The post 1984-ben elmaradt ballagást pótoltak be Tatán first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed