2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

Egy új tanulmány alapján a világ legősibb, mintegy 2000 éves borát azonosították – számol be az MTI a DPA-ra hivatkozva. A csapat azt a folyadékot vizsgálta meg, amelyet egy ókori római sírban Spanyolország déli részén találtak meg.

A bort 2019-ben fedezték fel a Sevillához közel fekvő Carmona mellett egy római kori mauzóleum feltárásakor. A folyékony állapotú bor egy családi sírboltból került elő, amelyet Carmóban, a Római Birodalom egykori városában emeltek.

A temetkezési helyen hat, emberi maradványokat tartalmazó urnára és számos egyéb tárgyra bukkantak. A legizgalmasabb felfedezés az az urna, amelyben egy férfi maradványai voltak a vöröses folyadékban.

Az adatok alapján az anyag eredetileg feltehetően fehérbor lehetett.

A kutatók szerint a folyadék az idők során színeződhetett vörösre, valószínűleg az urnában lévő szilárd maradványok miatt. A bor eredetét pontosan nem tudták meghatározni, de hasonlóságot találtak a Carmonától keletre található Montilla-Moriles borvidéken termelt mai fehérborok és a Jerezből származó sherryk ásványi profiljával.

Vallási jelentősége miatt az ókori rómaiak széles körben használtak fehérbort temetési szertartásokhoz. Az ősi borok maradványai azonban az idők során jellemzően felszáradtak, vagy edényük falain át felszívódtak.

José Rafael Ruiz Arrebola, a Córdobai Egyetem munkatársa és kollégái szerint az általuk leírt lelet a legrégebbi folyékony állapotban megőrződött bor. Az eddigi legősibb bor egy 1867-ben, Németországban feltárt, az időszámítás szerinti 4. századra datálható palackban volt.

The post 2000 éves bort találtak, még mindig folyékony first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed