2050-re közel öt évvel nőhet a várható élettartam

Egy újonnan, a The Lancet folyóiratban publikált kutatási eredmény alapján főként a rosszabb kilátásokkal rendelkező országokban nőhet jelentősebben a várható élettartam, így csökkenni fognak a globális egyenlőtlenségek e téren. A bolygónkat körbefogó kutatásban 204 ország adataival végeztek előrejelző számításokat.

A nők esetében 4,2, a férfiak körében 4,9 év lesz a várt növekedés, és a legnagyobb léptékben Afrika Szaharától délre eső részén javul a helyzet.

A várható változások a közegészségügyi intézkedéseknek, a szív- és érrendszeri betegségek, a Covid, illetve számos más fertőző betegség jobb túlélési arányainak, valamint a szülészeti, kisgyerekkori és hiányos táplálkozáshoz köthető betegségek terén elérendő javulásnak köszönhetőek.

A fertőző betegségekről az olyan nem fertőző, legtöbb esetben életmódhoz köthető betegségekre tevődik át a hangsúly, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rákok, a diabétesz, a COPD.

Azonban nemcsak a várható élettartam nő, hanem az egészségben eltölthető életévek száma is. Jelenleg ez globális átlagban 64,8 év, 2050-re viszont 2,6 évvel több, 67,4 év lesz.

A számítások szerint a legnagyobb előrelépést e téren azzal lehetne elérni, ha az életmódhoz, viselkedéshez köthető kockázati tényezőktől igyekeznénk megszabadulni – dohányzás, alkohol, egészségtelen táplálkozás.

E tényezők terén hatalmas lehetőségeink vannak még. Azonban nagyon sokat javítanak az olyan intézkedések is, amelyekkel a kisgyerekek egészségét igyekeznek megőrizni, vagyis a védőoltások, illetve a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás.

The post 2050-re közel öt évvel nőhet a várható élettartam first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed