A chiamag jót tesz a bőrnek, és az energiát is fokozza

A chiamag is a szupertáplálékok sorát gyarapítja. Nagyon sokan kedvelik, nem is igazán az íze miatt, hiszen az nem nagyon van ennek az apró magnak, viszont igazi tápanyagerőműnek számít, és éppen emiatt számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

A chiamag tehát egy igazi tápanyagbomba, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot, többek között vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A roston, a szénhidráton, a fehérjén és a zsírokon kívül megtalálható még benne a mangán, a foszfor, a kalcium, a cink, a réz és a kálium is.

A chiamagnak van egy meglepő tulajdonsága: olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyek fokozzák a szájüregi egészséget. Ebben a benne található kalcium, foszfor, cink és A-vitamin lehet segítségünkre. A kalcium erősíti a fogakat, a cink pedig a fogakon lerakódott fogkő esetén nagyon hatékony. Mindemellett antibakteriális hatása is van, ezzel pedig nemcsak a fogszuvasodás, hanem akár az ínysorvadás is megelőzhető.

Ha fogyni szeretnénk, akkor mindenképpen illesszük be a chiamagot a mindennapjainkba. Nemcsak azért fogyhatunk ezzel a táplálékkal, mert remek édességalternatívát készíthetünk a hozzáadásával, vagyis nemcsak a chiapuding segít majd nekünk a testsúlycsökkenésben, hanem a magas fehérjetartalma is. A fehérje ugyanis csökkenti az édességek utáni sóvárgást, illetve ha fehérjében gazdag ételeket eszünk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy ezek az ételek könnyen eltelítenek, és nem is leszünk olyan éhesek.

A chiamag antioxidánsokban bővelkedik, amelyek csökkentik az oxidatív stressz kialakulásának az esélyeit, illetve nagy szerepük van a szövetek, így a bőrszövetek javításában és a bőr károsodásának megelőzésében. A chiamagot sokféle ételhez hozzáadhatjuk. Tegyük is meg, hiszen az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó táplálékról van szó, amely védelmet jelent a bőr számára a negatív környezeti hatásokkal szemben, illetve rendszeres fogyasztásával a bőr korai öregedése is megelőzhetővé válik.

A chiamag elősegíti a szervezetben a glikogén tárolását az izmokban és a májban, éppen ezért edzés alatt fokozza a teljesítőképességet és az állóképességet.

A chiamagot fogyaszthatjuk belsőleg, míg a chiamagolajnak a bőrápolásban is nagy hasznát vehetjük. Mivel a chiamag hűsítő hatással is rendelkezik, így nagyon hatékony a bőrgyulladás csökkentésében és a bőr egészségének megőrzésében.

A chiamag omega-3 zsírsavakban is bővelkedik, amelyek például védőgátként is működnek a bőrt érő napfénnyel, napkárosodással szemben.

A chiamag rostokat is tartalmaz, amelyek nagy mennyiségű vizet képesek felvenni. Éppen ezért nagyon jól hidratálja a bőrt, így a chiamagolaj a mindennapi bőrápolásunk fontos része is lehet.

A chiamag a bőr rugalmasságát is növeli. Ez annak is köszönhető, hogy a magvakban rengeteg létfontosságú tápanyag található, ilyen például a C-vitamin, az A-vitamin, a folát, a vas és a kálium, amelyek mind-mind ragyogóvá varázsolják a bőrt.

A chiamagolaj a bőrápolási rutinunk részét képezheti, ugyanis alfa-linolénsavban, ALA-ban is bővelkedik, amely segíti a bőrt a korai öregedés elleni védelemben. Zsíros bőrűeknek azonban nem ajánlott az olaj bőrre történő használata, mivel könnyen eltömítheti a pórusokat.

A chiamagolaj hidratálja a bőrt, mégpedig oly módon, hogy gazdag lipidréteget biztosít, azaz lezárja a bőr felszínét. Nagyon hatékony az olyan bőrbetegségek ellen, mint az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed