A csontok egészsége még idősebb korban is javítható

Idős férfi az edzőteremben kézi súlyzóval edz.

Idős férfi az edzőteremben kézi súlyzóval edz.

Az öregedés nem feltétlenül jár együtt a gyenge és törékeny csontokkal. A csontok ugyanis olyan élő szövetek, amelyek képesek újjáépíteni önmagukat. A csontbontó folyamatok a 30-as évektől indulnak el igazán, így 30 éves korunkig szükséges gondoskodni a csontok karbantartásáról, de idősebb korunkban is sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön bennünket a csontritkulás réme. Mutatjuk is, hogyan!

A kalciumnak abban is szerepe van, hogy a csont elég kemény és sűrű legyen. Ha nem fogyasztunk elegendő, kalciumban gazdag táplálékot, akkor ezt a tápanyagot a csontokból vonja ki a szervezet. Minél több a kalciumveszteség, annál nagyobb az esélye a csontritkulásnak és a csontok törékenységének.

Nemcsak kalciumot kell bevinnünk a szervezetbe, hanem D-vitamint is. D-vitamin nélkül ugyanis a szervezet nem tudja hasznosítani és felszívni a kalciumot a táplálékokból, és ekkor ismét csak a csontok kalciumából fog a szervezet gazdálkodni és kalciumot elvonni. Ez megint csak gyengíti a csontokat, és így esély sem lesz az erős csontok építésére. A D-vitamin gazdag forrásai: halak, gomba, tojás, tej, tejtermékek.

A rendszeres fizikai aktivitás nagyon jót tesz a csontok egészségének. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne csak az alsó testünket eddzük, hanem a karunkat, a felsőtestünket is, hiszen a gerincben, a karokban is kialakulhat csontritkulás. A súlyzós gyakorlatok nemcsak az izmokat, a csontokat is edzik.

A csontritkulás egyik kockázati tényezője nem más, mint a dohányzás. A dohányban ugyanis nikotin és olyan vegyi anyagok vannak, amelyek lassítják a csontképző sejtek termelődését. A csontok megfelelő véráramlását is akadályozzák, ez pedig fokozza a csontok törékenységének kockázatait.

Nagyon sok táplálék tartalmaz hozzáadott cukrot, ami rendkívül veszélyes, hiszen a túl sok hozzáadott cukor károsítja a csontok egészségét. Cukor hatására ugyanis sok kalcium és magnézium ürül ki a szervezetből, illetve a cukor azt is megakadályozza, hogy a belek elegendő kalciumot vegyenek fel a táplálékokból.

Az alkoholban is olyan anyagok vannak, amelyek megakadályozzák az oszteoblasztnak nevezett, csontnövekedésért felelős sejtek fejlődését.

A szervezetnek sok kalciumra van szüksége. Ez a tápanyag a következő táplálékokban lelhető fel: szardínia, lazac, zöld leveles zöldségek, kelkáposzta, pitypanglevél, mustárlevél és brokkoli.

Káliumot is tartalmaznia kell az étrendünknek; forrásai: paradicsom, aszalt szilva, mazsola, papaja, burgonya, spenót, banán, útifű, narancs.

K-vitaminban is bővelkedjen az étrendünk; forrásai: spenót, kelbimbó, zöld leveles zöldségek, mustárlevél, szilva, kelkáposzta.
Magnéziumra is szüksége van a csontoknak; forrásai: mazsola, spenót, burgonya, szilva.

És a C-vitaminól se feledkezzünk el; forrásai: ananász, papaja, eper, kelbimbó, grépfrút, narancs, paprika, paradicsom.
A csontjainknak D-vitaminra is szükségük van; forrásai: tonhal, szardínia, lazac, tojás, gomba.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed