Természetesen a forró csokoládé cukrot is tartalmaz, habár mi magunk is elkészíthetjük egészséges változatban, például mézzel vagy steviával, így elmondható, hogy ennek az édességnek is vannak egészségügyi előnyei. Ha nem a bolti forró csokoládét fogyasztjuk, akkor ezeket az előnyöket ki is élvezhetjük. Mutatjuk is, melyek ezek!
A kiváló minőségű kakaóból készült forró csokoládé tele van értékes és hasznos antioxidánsokkal, különösen flavonoidokat tartalmaz sokat. A flavonoidok segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, elősegítve az általános egészséget és a hosszú élettartamot.
A kakaóval teli forró csokoládé javítja az agy működését. A flavonoidok úgy segítik az agy működését, hogy javítják az agy véráramlását, potenciálisan csökkenthetik a stroke kockázatait, és javítják a kognitív funkciókat, illetve a memóriát is.
A forró csokoládé rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez is. A kakaóban található vegyületek ugyanis segítenek csökkenteni a vérnyomást és javítani a koleszterinszintet, ezzel pedig jelentősen csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
A forró csokoládé feniletilamint tartalmaz, amely elősegíti az endorfinok, azaz az olyan vegyi anyagok felszabadulását, amelyek jó közérzetet képesek és tudnak biztosítani. Az endorfin nemcsak a hangulat szabályozásában játszik kulcsszerepet, de hatására sokkal több szeretetet érzünk majd a szívünkben.
A kakaóban gazdag forró csokoládé magas magnéziumtartalommal is bír. A magnéziumnak nyugtató hatása van a szervezetre. Segíthet a stressz csökkentésében, a szorongás oldásában, illetve a mentális jóllétet is megtámogatja.
A kakaó olyan alapvető ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a fent említett magnézium, ezen kívül tartalmaz még cinket és vasat is, amelyek létfontosságúak a különböző testi funkciókhoz, beleértve az idegek működését, az oxigén szállítását és az immunrendszer támogatását.
A forró csokoládé a kakaónak köszönhetően rostokban is bővelkedik, ami segíti az emésztést, és hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához, ezzel is potenciálisan csökkentve a bélrendszerrel kapcsolatos egészségi problémák kialakulását.
A forró csoki fogyasztása a teltségérzet kialakulásához is hozzájárul, ezzel is elősegítve a testsúlykontrollt és szabályozva a kalóriabevitelt.
A kakaóban olyan tápanyagok és antioxidánsok vannak jelen, amelyek támogatják és erősítik az immunrendszert, emellett segítenek a betegségek és fertőzések megelőzésében.
A forró csokoládé gazdag forrása a flavonoidoknak, amely vegyületek egészséges bőrt eredményeznek: egyrészt javítják a bőr hidratáltságát, másrészt védik a bőrt az UV-károsodástól, harmadrészt pedig fokozzák az arcszínt.