A tormát már a hagyományos népi gyógyászat is rendszeresen használta, mégpedig légúti és húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás és izomfájdalmak enyhítésére. Nem is csoda, hogy ennyire bíztak a torma erejében, hiszen olyan sok tápanyagot tartalmaz, mint egy multivitamin-tabletta.
A torma a következő tápanyagokban bővelkedik: kalcium, kálium, magnézium, cink, C-vitamin, folát. Flavonoidokban is gazdag, amelyek terápiás hatással rendelkeznek. Illóolajokat és sinigrin nevű vegyületet is tartalmaz, amely a torma illatát és ízét adja. A tormagyökér élelmi rostokban is bővelkedik, és csak alacsony a kalóriatartalma. A torma antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészségjavító hatásaihoz. Glükozinolátokban is bővelkedik, amelyek rákellenes hatásokkal rendelkeznek.
A tormát már régóta használják köhögés és megfázás esetén, hiszen olyan antimikrobiális vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében. A gyökérből felszabaduló olaj és a gyökérből izolált vegyületek bizonyos baktériumok és gombák ellen mutattak nagyfokú aktivitást. Tanulmányok igazolják, hogy a torma támogatást nyújthat légúti fertőzések esetén: hörghurut kezelésében például van olyan hatékony, mint egyes antibiotikumok.
A torma olyan enzimeket és növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek serkentik az emésztést, és elősegítik a máj egészségét. Ezen kívül serkentik az epe termelését és segítenek a szervezetnek az étel megemésztésében. Nem véletlen, hogy tormát szolgálnak egyes helyeken a nehéz húsételek mellé, hiszen segíti a fehérjék megemésztését.
Ez a zöldség diuretikumként is működik, azaz serkenti a vizeletürítést, így enyhíti a folyadékretenciót, és segít kiöblíteni a méreganyagokat a húgyhólyagból és a vesékből. Éppen ezen hatások miatt nagyon hatékony lehet a húgyúti fertőzések természetes kezelésében.
A tormát nemcsak belsőleg fogyaszthatjuk, külsőleg használva is nagy hasznát vehetjük. Már az ókori Görögországban is készítettek pakolást tormapépből, mert rájöttek, hogy nagyon hatékonyan csillapít mindenféle fájdalmat. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik: nemcsak az ízületi és izomfájdalmat csillapítja nagyon hatékonyan, hanem a keringést is fokozza, aminek már önmagában is fájdalomcsillapító hatása van.
A torma a következő betegségek és állapotok esetén hozhat enyhülést: húgyúti fertőzések, vesekövek, hörghurut, felső légúti fertőzések, epehólyag-betegségek, köszvény, reuma, ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, isiász.
Léteznek olyan állapotok és betegségek, amikor nem javasolt a torma fogyasztása. Ilyen például, ha túlérzékenyek vagyunk a tormában található vegyületekre. Nem javasolt a tormafogyasztás gyomorgyulladás vagy gyomorfekély esetén, akkor sem, ha gyulladásos bélbetegségben, pajzsmirigy-alulműködésben vagy valamilyen vesebetegségben szenvedünk. 4 év alatti gyermekeknek és állapotos nőknek sem javasolják a torma fogyasztását.
A tormának többféle mellékhatása lehet az arra érzékeny személyeknél: erős izzadás, allergiás reakciók, bőrirritáció, hányás, hasmenés, az orr, a száj, a torok, a gyomor-bél traktus nyálkahártyájának irritációja.
Aki télen sok tormát fogyaszt, nagyon kicsi eséllyel betegszik meg. A torma a saláták legfontosabb összetevője is lehet. Most egy ilyen salátarecept következik.
Narancsos-zelleres tormasaláta hozzávalói:
• 1 nagyobb zeller,
• 1 kisebb torma,
• 1 narancs,
• méz,
• 1 lime,
• só és bors,
• egy evőkanál olívaolaj,
• egy marék pirított fenyőmag.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a zellert, és nagyon vékonyan szeleteljük fel, majd tegyük egy salátástálba. Keverjük hozzá a meghámozott, kimagozott és feldarabolt narancsgerezdeket, és locsoljuk meg citromlével. Hámozzuk meg a tormát, és reszeljük le. Az olívaolajban keverjük el a mézet, a sót és a borsot, illetve a lereszelt tormát. Forgassuk a salátához, végül szórjuk meg a salátánkat pirított fenyőmaggal.