A japán konyha csökkentheti a májbetegség kockázatát?

Napjainkban sokféle étrend és diétatípus létezik. Ezek az étrendek nagyon is hasznunkra válhatnak, amennyiben valamilyen betegségben szenvedünk. Nem véletlen, hogy az adott betegségekhez kapcsolódó étrendek is léteznek, hiszen például van szívegészséges étrend vagy cukorbeteg-diéta is. Ha valaki ezeket az étrendeket követi az adott betegsége miatt, akkor azt veheti észre, hogy sokat javul az állapota, és a tünetek sem olyan erőteljesek, mint korábban. Nos, a legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy a japán konyha, a japán étrend hatékony lehet a májfibrózis elleni küzdelemben.

Egy kutatás során azt állapították meg, hogy a japán étrend nagyon hasznos lehet a májfibrózis elleni védelemben vagy a betegség leküzdésében. A japán étrend többek között tartalmaz rizst, leveseket, savanyúságokat, zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, gombákat, tengeri moszatot, zöld teát és kávét is.

A kutatócsoport azt találta, hogy azoknak a személyeknek az esetében, akik májcirrózisban szenvedtek és gyakran szerepeltek az étrendjükben ezek a táplálékok, a betegség nem került a progresszív szakaszba. Sőt, a japán ételek közül a tenger gyümölcsei és a tengeri moszat rendszeres bevitele szupresszív hatást mutatott a májfibrózis progressziójára.

De miért is olyan egészséges a japán étrend? A japán étrend jelentős mennyiségű fehérjét és omega-3 zsírsavat tartalmaz, illetve az étrend jelentős részét teszik ki a növényi alapú ételek és a tenger gyümölcsei is. Esetükben a szénhidrátot a rizs, a keményítőtartalmú zöldségek és a tésztaételek teszik ki.

A japánok az ételeik készítésénél használnak ugyan olajat, de nem úgy, mint például az európaiak. Elsősorban saláták készítésénél alkalmaznak olajat, a bő olajban sütés fogalmát nem is igazán ismerik.

A japán étrend sokféle levest is tartalmaz. Az egyik legismertebb japán leves a Miso-leves. Sokszor tésztával dúsítják a levest, hogy laktatóbb legyen, ezért sokszor nincs is náluk második fogás. A köreteik gyakran tartalmaznak zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket főzve, grillezve vagy párolva szolgálnak fel. Nyilván a főételek, a húsételek is szerepelnek az étlapjukon, hiszen készítenek a halak és a tenger gyümölcsei mellett baromfit, marhát, bárányt és sertéshúst is, de ezeket gyógynövényekkel, fűszerekkel ízesítik és nem zsíros köretet, hanem többnyire rizst esznek mellé.

A japán ételek nagy arányban tartalmaznak fehérjéket, omega-3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Náluk csak korlátozott a szénhidrát- és a nátriumfogyasztás, így a szívbetegségek is ritkábban fordulnak elő, mint például az európai országokban.

A japán étrend szerves részét képezik a halak és a tenger gyümölcsei. Az étlapjukon gyakran szerepel a tengeri sün, a garnélarák, a fésűkagyló, a tintahal, a polip. Ezek a táplálékok omega-3 zsírsavakat, B2-vitamint, D-vitamint, magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, jódot és cinket tartalmaznak. Az omega-3 zsírsavak előnyösek a szív és az agy egészségének. Megakadályozhatják a szív- és agyi problémákat, például a stroke-ot és a szívinfarktust.

A japánok előszeretettel fogyasztanak gyümölcsöket, mint füge, datolyaszilva, szőlő, dinnye, alma, körte, őszibarack. Ezek a gyümölcsök tele vannak olyan vitaminokkal, amelyek biztosítják az általános egészséget, mint ahogyan a zöldségek is. A japánok rengeteg zöldséget fogyasztanak, amelyeket gőzöléssel és grillezéssel készítenek el minimális olaj felhasználásával.

A japánok csak kevés vörös húst, sertést és baromfit fogyasztanak, sokkal inkább részesítik előnyben a növényi alapú fehérjéket, a tenger gyümölcseit és a halakat.

A japán erjesztett ételek is nagyon népszerűek: umeboshi, mizo és natto. Emellett rengeteg egészséges teát fogyasztanak, például zöld teát és matcha teát.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed