A karfiolt sokan kedvelik, és talán ugyanennyien vannak, akik számára egy érdektelen, nem túl ízletes és karakteres ízvilággal rendelkező zöldségről van szó. A zöldség a keresztesvirágúak családjába tartozik, és mint ilyen, a brokkolival is rokonságban áll. Ha lehet ilyet kijelenteni, a karfiol az egyik legegészségesebb zöldség, minden évszakban elérhető, és rendkívül változatosan elkészíthető, akár még remek salátát is készíthetünk belőle. Az egészségügyi előnyei is kiemelkedőek, mutatjuk is, melyek ezek!
A keresztesvirágú zöldségek – így a karfiol is – segítik a máj méregtelenítő munkáját.
A karfiol gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Gazdag forrása a K-vitaminnak, amely szintén gyulladáscsökkentő hatással bír, emellett fokozza a vér áramlását.
A karfiolban rendkívül sok olyan tápanyag található, amely nagyon pozitívan hat mind a szív, mind pedig az érrendszer egészségére. Mivel kiemelkedő a gyulladáscsökkentő szerepe, így védelmet jelent az erek károsodásával szemben. Ha nem károsodnak az erek, jóval kisebb az esélye a stroke és a szívinfarktus kialakulásának.
A karfiol rostokban és vízben is bővelkedik. Ezek pedig segítenek megakadályozni a székrekedés kialakulását, illetve hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségének fenntartásához, illetve a víz és a rostok elegye még a vastagbélrák kockázatait is csökkenti.
A karfiol egy nagyon értékes vegyületben, mégpedig indol-3-karbinolban gazdag. Ez a vegyület az egészséges hormonanyagcseréhez járul aktívan hozzá. Ez azért lényeges, mert egyes rákos megbetegedések – mint az emlődaganatok egy része – a hormonok kiegyensúlyozatlan működése miatt következnek be.
A karfiol mintegy multivitaminként működik, hiszen tele van nagyon hasznos tápanyagokkal, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és fitokemikáliákkal.
A karfiolt szívbarát zöldségnek is nevezhetjük, hiszen szulforafán nevű vegyületben gazdag. A szulforafán antioxidáns hatásokkal rendelkezik, így csökkenti a szervezetben az oxidatív károsodás mértékét és a gyulladást, amely aktívan hozzájárul a szívbetegségek, az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásához.
A kolintartalma is kiemelkedő, amely fokozza a hangulatot, és még a memória javításában is aktívan részt vesz.
A keresztesvirágú zöldségek – mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta – glükozinolátoknak nevezett vegyületeket tartalmaznak, olyan metabolitokat, amelyek olyan vegyületekké bomlanak, amelyek szabályozzák a máj méregtelenítő enzimjeit. Az enzimatikus aktivitás szabályozásával a szervezet természetes méregtelenítési útvonalakat hoz létre. Ezzel lendületet ad a szervezetnek, hogy megszabaduljon minden méreganyagtól. Mivel képes fokozni a szervezet méregtelenítő képességeit, így a keresztesvirágú zöldségeknek a rákellenes tulajdonságai is nagyszerűek. A keresztesvirágú zöldségek – mint a karfiol – rendszeres fogyasztása az egészséges étkezés szerves részét kell, hogy képezze, hiszen az egészséget elősegítő előnyökkel jár.