A kutyák veszélyeztetik a tengeri teknősöket

Mintegy másfél évtizede kezdték a szakemberek dokumentálni azokat az eseteket, amelyekben kutyák végeztek a tengeri teknősökkel. Azonban történetek már korábban is keringtek a fészkeket kifosztó, vagy épp a tojást rakni a partra érkező nőstények elleni támadó szabadon kószáló kutyákról. Kóbor kutyák esetében a falkában támadás is jellemző. A Science nemrégiben összefoglalta, mi is történik a kutya-teknős fronton.

Azt ismerték a szakemberek, hogy például a jaguár vagy a prérikutya mit művel a teknősökkel, azt azonban nem tudták korábban számszerűsíteni, hogy a kutyáknak milyen szerep jut. Ezen kezdtek változtatni a felmérések, amelyekkel kimondottan a kutyahelyzetet vizsgálták.

Mióta tudunk ezekről a veszélyekről?

Az első adatok 1979-ből származnak, eszerint a costa ricai teknősfészkek 38 százalékát kutyák dúlták fel egy 5 hónapos vizsgálati időszak során – a maradék pusztítás a koatik és a keselyűk kártétele volt. (Később arról számoltak be, hogy a kutyák által kiásott fészkekből ettek aztán a keselyűk.)

Tudjuk, hogy a világ jelentős részén az élet részét képezik a mindenhol sündörgő kóbor kutyák.

Néha ugyan etetik őket, de a legtöbb esetben maguk kell gondoskodjanak az élelemről. A falvak közelében, vagy ahol korábban falvak voltak, félvad, vagy teljesen kivadult kóbor kutyák jelzik az emberi jelenlétet.

Azonban nagyon kevés szó esett a kutyák okozta pusztításról. „Az emberek szeretik a kutyákat és nem akarnak arról beszélni, amit a kutyák tesznek” – mondta Christine Figgener, a costa ricai Tengeri Teknős Védelmi- és Kutatóközpont munkatársa. „Ez lehet az egyik oka annak, hogy nincs sok tudományos publikáció e tárgyban.”

Brazíliában közzé tett adatok szerint 2010-19. között 55 felnőtt teknőst öltek meg kutyák. Más helyszínekről is érkeztek hasonló adatok aztán. Costa Ricában vagy épp a hozzánk közeli Görögországban , a szintén kedvelt turista célpont Cipruson szintén. Beszámoltak efféle támadásokról Bangladesben és az Indiai-óceán egyes szigetein is, a sor tovább folytatható.

A felnőtt egyedeknél is nagyobb gond a fészkek feldúlása. 2023-24-ben a Szumátra közeli Nias szigetén a teknősfészkeket vagy az ember rabolta ki, vagy kutyák dúlták fel – egyetlen ép fészek sem volt. Nem egyszer az épp tojásait rakó teknős alól zabálják ki a kutyák a tojásokat…

Néhány helyen próbálták kerítéssel védeni a teknősfészkeket, több-kevesebb sikerrel. A kutyák okosak, nem könnyű őket távol tartani az egyszerűen elérhető eleségtől.

Bár a teknősvédelemmel foglalkozók igyekeznek a lakosság figyelmét felhívni a problémára, ez nem sok eredménnyel jár.

Floridában, ahol gyakorlatilag nincs kóbor kutya (legalábbis a világ többi részéhez képest), 2002-2022 között a pusztítás mindössze 1 százaléka volt a kutyák számlájára írható. Azonban az itteni kutyák is kiáshatják a fészkeket, főként a frissen rakottat, amelynek jobban érezni még a szagát. Épp ezért például azért is küzdenek a teknősvédők, hogy Palm Beach-ben ne lehessen póráz nélkül sétáltatni a parton a kutyákat.

Landy-Gyebnár Mónika

The post A kutyák veszélyeztetik a tengeri teknősöket first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed