A karalábét a világ számos országában rendszeresen fogyasztják, és ennek nemcsak az az oka, hogy egy változatosan elkészíthető zöldségről van szó, hanem az is, hogy tele van értékes tápanyagokkal, mint kalcium, kálium, magnézium, vas, A-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok és K-vitamin. Rendkívül sok táplálkozási előnyt kínál ez a zöldség, mutatjuk is, melyek ezek.
Csakúgy, mint a legtöbb keresztesvirágú zöldség, a karalábé is nagyon jó rostforrásnak számít, ez pedig javítja az emésztőrendszer egészségét. A rost segít a belek mozgatásában, csökkenti a székrekedés, a hasi görcsök és a puffadás kialakulásának esélyét, miközben segíti a tápanyagfelvételt.
Amennyiben fogyni szeretnénk, ne feledkezzünk meg erről a zöldségről, merthogy segít a testsúlycsökkenésben, ugyanis csak alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, viszont sok rostot tartalmaz, és tele van hasznos tápanyagokkal. A rost segít a jóllakottság érzésének kialakításában, így kevesebb táplálékot vehetünk magunkhoz, ami szintén megkönnyíti a fogyási törekvéseinket.
A karalábé gazdag forrása a káliumnak, amely kulcsszerepet játszik az izom- és idegműködésben. Ez a tápanyag növeli az energiaszintet, és segíti a légzést, de még a mozgást is.
A kálium remek értágítóként is működik, csökkentve a szív- és érrendszer terhelését az erek és artériák feszültségének csökkentésével. Ez fokozhatja az egész testben a keringést, illetve oxigénnel látja el a kulcsfontosságú területeket, és csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatait. A káliumnak kulcsszerepe van még a szervezet folyadékszabályozásában, mivel a nátriummal együttműködve szabályozza a sejtek közötti folyadékmozgást.
A karalábénak magas a vastartalma. A vas segít megnövelni a vörösvértestek számát, ami csökkenti a vérszegénység kockázatait. A vérszegénység olyan tüneteket okozhat, mint gyengeség, fáradtság, fejfájás, gyomorbetegségek, immunrendszeri elégtelenség.
Ahogy öregszünk, úgy a csontjaink is elkerülhetetlenül gyengülnek. Viszont hogy elkerüljük vagy jelentősen lelassítsuk ezt a folyamatot, fontos, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő táplálékokat fogyasszunk. A karalábé vasat, mangánt és kalciumot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségének fenntartásához.
A karalábé gazdag karotinforrásnak számít. Az egyik ilyen karotin a béta-karotin, amely egy kitűnő antioxidáns. Ez az antioxidánsként is működő karotinoid segíthet a makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésében, illetve a már kialakult betegség progressziójának lassításában.
A karalábéból készülhet saláta is, most egy remek karalábésaláta-recept következik.
Almás karalábésaláta hozzávalói:
• 2 közepes fej karalábé,
• egy nagyobb zöld alma,
• 2 sárgarépa,
• 2 evőkanál extraszűz olívaolaj,
• egy citrom,
• egy maréknyi mazsola,
• ízlés szerint só,
• egy kisebb csokor koriander.
Elkészítése:
Készítsük elő a zöldségeket: hámozzuk, mossuk meg, és reszeljük le azokat, majd egy salátástálban keverjük össze őket. Egy kisebb tálkában keverjük el az olívaolajat, a citrom levét és a sót, és adjuk a salátához. Fűszervágó ollóval aprítsuk fel a koriandert, és szintén adjuk a salátához. Végezetül szórjuk meg mazsolával.