A menstruáció időszaka alatt ezek a legjobb tápanyagok

A menstruáció időszaka még mindig sok nő számára kellemetlen. Nagyon sokféle tünet jelentkezhet ebben az időszakban: hangulatingadozások, hasi görcsök, fejfájás, hányinger, szédülés, stressz, szorongás, depresszió, fáradtság. Az étrend azonban közvetlen hatással van a hormonális változásokra, ami súlyosbíthatja a fent felsorolt tüneteket vagy közülük néhányat.

Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek nagyon eredményesen csökkentik a menstruáció időszaka alatt fellépő tüneteket. Fókuszáljunk a zöld leveles zöldségekre, mivel sok vasat tartalmaznak. A menstruáció ideje alatt ugyanis a vérveszteség miatt pótolnunk szükséges ezt a tápanyagot. Ha nem pótoljuk, akkor vashiányos vérszegénység is kialakulhat. Ennek elkerülése érdekében fogyasszunk kelkáposztát, spenótot és más zöld leveles zöldségeket, amelyek magnéziumban, B6-vitaminban és E-vitaminban is bővelkednek, segítve a menstruációs görcsök elleni küzdelmet.

Az étcsokoládé nagyszerű vas- és magnéziumforrás, amely tápanyagok segítenek csökkenteni a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit.

A diófélék omega-3 zsírsavban gazdagok, és tele vannak fehérjével is. A diófélék könnyen eltelítenek, és fenntartják az energiaszintet. Magnéziumot és más fontos tápanyagokat is tartalmaznak.

A kurkuma egy nagyszerű gyulladáscsökkentő fűszer, amely nagyon eredményesen csökkenti a puffadást. Kurkumin nevű hatóanyaga nagyon hasznos lehet, ha a PMS gyötör bennünket.

Fogyasszunk friss gyümölcsöket, hogy hidratáltak maradjunk. Az édesebb gyümölcsök fogyasztása abban is segíthet, hogy lecsillapítsuk az édességek iránti vágyódásunkat, így a vércukorszintünk sem fog drasztikusan ingadozni.

Hidratáljunk, igyunk sok vizet a menstruáció ideje alatt, hogy ezzel megakadályozzuk a dehidratációt, hiszen ez oka lehet a fejfájás kialakulásának, és növeli az esélyét a vízvisszatartásnak is.

Most pedig nézzük azokat a táplálékokat, amelyeket kerüljünk el, legalább a menstruáció időszaka alatt. Ilyenek a fűszeres ételek, amelyek gyomorfájdalmat és hasmenést is okozhatnak, illetve vízvisszatartást és puffadást eredményeznek.

Cukrot is csak mértékkel fogyasszunk, ugyanis hangulatingadozást generálhat, ami megint csak ronthat az instabil lelkiállapoton ebben az időszakban.

A menstruáció időszaka alatt a szervezet prosztaglandinokat termel. Ezek a vegyületek segítik a méh összehúzódását. A vörös húsban nagy mennyiségben van jelen ez a vegyület, ami görcsöket okozhat.

Kerüljük a finomított gabonaféléket és a feldolgozott élelmiszereket, ugyanis negatívan hatnak a vércukorszintre és az étvágyszabályozásra is, nem mellesleg sok nátriumot is tartalmaznak.

Milyen tápanyagok pótlására lehet szükség a menstruáció ideje alatt? Például ilyen a vas, amely elengedhetetlen a hemoglobinképződéshez, ami segít az oxigén szállításában az egész testben. Sok vasat tartalmaz a spenót, a bab, a lencse.

A kalcium segít a csontok és a fogak egészségének megőrzésében, és csökkentheti a csontritkulás kockázatait. Sok kalciumot tartalmaz a tej, a tejtermékek, a zöld leveles zöldségek.

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, és létfontosságú a csontok egészségéhez. Napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de a halak és a gombák is tartalmazzák ezt a vitamint.

A B6- és B12-vitamin segít fenntartani az energiaszintet, és csökkenti a fáradtságot is. Sok B-vitamint tartalmaz a tojás, a baromfi, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák.

A magnézium segít az izom- és idegműködés fenntartásában, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást is. Sok magnéziumot tartalmaznak a magvak, a diófélék és a zöld leveles zöldségek.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed