A méz, azaz a folyékony arany egészségügyi előnyei

Karácsonyi asztalon egy bögre tea fahéjrudakkal, két üveg méz, fenyőág, karácsonyi dekorációk.

Karácsonyi asztalon egy bögre tea fahéjrudakkal, két üveg méz, fenyőág, karácsonyi dekorációk.

Télen gyakran fogyasztunk mézet, csak úgy önmagában, vagy ízesítjük meg ezzel a finomsággal a gyógyteánkat. Jól is tesszük, hiszen ezernyi egészségügyi előnye ismeretes. Cikkünkben a méz egészségre gyakorolt pozitív hatásait mutatjuk be, illetve néhány olyan információt is olvashat, amelyekről lehet, hogy eddig nem hallott.

Ha energiahiányban szenvedünk – márpedig ez télen gyakran előfordul –, akkor mindenképpen érdemes mézet fogyasztani, ugyanis fokozza az energiaszintet. A mézben lévő glükóz szinte azonnali lendületet ad a testünknek, és segít is fenntartani ezt az energiát.

Télen gyakori, hogy megfázunk vagy influenzásak leszünk. Ilyenkor az egyik gyakori tünet nem más, mint a köhögés. A méz nagyon hatékony a köhögés csillapításában. Fogyaszthatjuk meleg gyógyteában elkeverve, de önmagában is nagyon hasznos a nyers méz, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

A vérünk vörösvértesteket és fehérvérsejteket is tartalmaz. A méz abban is a segítségünkre lehet, hogy ezek a vörösvértestek és fehérvérsejtek jobban teljesítsenek. Mivel pozitívan hat a vörösvértestekre, így fokozódik a szervezet oxigénellátása. A méz a fehérvérsejtek szintjét is segít fenntartani, ily módon pedig segít a fertőzések és vírusok elleni küzdelemben.

A méz egy természetes édesítőszer. A benne lévő glükóz és fruktóz megfelelő kombinációja segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet is, azaz aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában.

Néhány tanulmány azt jegyezte le, hogy a méz rendszeres fogyasztása pozitívan hat a memóriára is. Idősebb embereken végzett kutatások is azt igazolják, hogy a méz mértékkel, ám rendszeresen történő fogyasztása nagyon jót tesz a kognitív készségeknek, ily módon hatékony lehet az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzésében, mint a demencia vagy az Alzheimer kór.

A méz az emésztőrendszer működését és egészségét is javítani tudja, csökkentve ezzel a gyomorproblémák, a fokozott gázképződés és a székrekedés esélyét. A méz probiotikus hatással is rendelkezik, ily módon is hat az emésztőrendszerre, ezzel az immunrendszert is megtámogatja.

A méz nemcsak a köhögést csillapítja, de torokirritáció esetén is számíthatunk rá. Amennyiben hajlamosak vagyunk a szezonális allergiára, úgy a méz segíthet a tünetek csillapításában.

A méz nem csak belsőleg fejti ki pozitív hatásait. Külsőleg is alkalmazhatjuk például sebekre és égési sérülésekre. Régebben még lábszárfekélyt is kezeltek méz segítségével.

A méz olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek az alvás szabályozásában. Mivel javítja a hangulatot, így segítheti a könnyebb elalvást, hiszen lefekvés után nem stresszelünk, nem leszünk idegesek, így az alvás is sokkal könnyebben megy majd.

A méz antibakteriális hatásokkal rendelkezik, ez a hatás pedig segít az immunrendszer megerősítésében. A méznek ismertek a gombaellenes tulajdonságai és hatásai is.

A méz nemcsak antibakteriális, hanem antioxidáns hatásokkal is bír. Segít a bőr tisztításában. Egy remek arcmaszkot is készíthetünk, hogy a bőrünk felfrissüljön. Keverjünk össze 2 evőkanál túrót, egy evőkanál mézet és pár csepp citromlevet. Tisztítsuk meg az arcbőrünket, vigyük fel a maszkot az arcunkra. Hagyjuk rajta 20 percig, majd bő vízzel mossuk le.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed