A mobiltelefon gyakori használatának következményei – miért ne mobilozzunk a mosdóban?

A rendszeres mobiltelefon-használat súlyos egészségi következményekkel is járhat: nemcsak mentális betegséget okozhat, de sok fizikai egészségi kockázatot is magában rejt. A fürdő és a mosdó az a része lehet a házunknak, a lakásunknak, ahol ki is kapcsolódhatunk. Gondoljunk csak egy kádnyi forró vízre, amelyben élvezettel merülhetünk el. Sokan szeretnek a WC-n ülve is olvasni vagy a mobiltelefonjukat használni, azonban ez sok egészségügyi veszélyt rejt magában. Mutatunk is most ezek közül néhányat!

A mobiltelefonok fokozott használata káros hatással lehet a fizikai egészségre. A leggyakoribbak a mozgásszervi problémák, mint amilyen a hát- és nyakfájás, ugyanis ha hosszú ideig tartjuk a kezünkben a telefont, a fejünket lehajtjuk, és ez jelentősen megterheli az izmokat, és kellemetlenséget, akár még krónikus fájdalmat is okozhat. A túlzott mobiltelefon-használat a testtartásra is negatív hatással van. Ez pedig feji, gerinc- és nyaki fájdalmat generálhat.

A mobiltelefonnal könnyebben kapcsolatba tudunk lépni embertársainkkal, ami akár meg is növelheti a pszichés és érzelmi jóllétünket. Túlzott használata azonban megnöveli a stresszt, a szorongást és a depressziót is. A mobiltelefonok képernyője ezen kívül kék fényt bocsájt ki, amely megzavarhatja az alvási szokásainkat. A mesterséges fény elnyomja a szervezetben a melatonintermelést, amely egy alvást szabályozó hormon. Ez nemcsak alvási nehézséghez, hanem rossz alvásminőséghez és nappali fáradtsághoz is vezethet.

Ha hosszú ideig nézzük a mobiltelefon képernyőjét, ezzel megerőltetjük a szemünket, ami pedig látási problémákat generálhat. Az állandó fókusz szemfáradtsághoz, szemszárazsághoz, irritációhoz és fejfájáshoz vezethet. Nem mellesleg a mobiltelefon által kibocsátott kék fény hozzájárul a hosszútávú szemkárosodás kialakulásához. A tanulmányok szerint a kék fénynek való túlzott kitettség megnöveli az időskori makuladegeneráció kockázatait is, amely a központi látásra van hatással, így akár még látásvesztést is okozhat.

A mobiltelefonok rádiófrekvenciás sugárzást is kibocsájtanak, amely az elektromágneses sugárzás egyik formája. Ennek a sugárzásnak léteznek egészségügyi kockázatai is. Egyes tanulmányok szerint a rendszeres mobiltelefon-használat és az agydaganat között szoros kapcsolat áll fenn. A sugárterhelés csökkentése érdekében javasolt a kihangosító eszközök, a fejhallgató használata, illetve a napi hívásaink hosszának korlátozása.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed