A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása roppant egészséges. Számtalan egészségügyi előnye van a nyersen fogyasztott táplálékoknak, azonban néhány szabályt nem árt betartani, hiszen a zöldségeken és gyümölcsökön is lehetnek olyan baktériumok, amelyek a szervezetbe kerülve fertőzést és betegségeket okozhatnak. A nyers, pasztörizálatlan tej ivására sem buzdítunk senkit, azonban vannak olyan táplálékok, amelyeket jobb nyersen, mint agyonfőzve és sütve fogyasztani. Mutatjuk is azokat az előnyöket, amelyeket ezeknek az ételeknek a fogyasztása biztosít számunkra.
Amennyiben szeretnénk előnyben részesíteni a nyers ételeket, akkor növeljük a gyümölcsfogyasztásunkat. A gyümölcsök vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, csak kevés kalóriát tartalmaznak, és energiával látják el a szervezetünket. A gyümölcsök rostokat tartalmaznak, amelyek biztosítják az egészséges emésztést. A gyümölcsök nemcsak egészségesek, de az étkezést is nagyon változatossá teszik.
A zöldségek is tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és egy kevés fehérjét. A zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót, több fehérjét tartalmaznak, ami szükséges az izmok növekedéséhez és helyreállításához.
A nyers étrend kiegyensúlyozza a táplálkozást, hiszen ezzel elegendő zsírt, szénhidrátot és fehérjét viszünk be a szervezetünkbe. Ha túl sok gabonafélét, állati terméket és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, akkor kevés tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, ami először tápanyaghiányhoz, majd betegségekhez vezethet. A nyers étkezés azonban lehetővé teszi, hogy tisztának és könnyűnek érezzük magunkat.
A nyers étrend friss, növényi alapú táplálékokból áll, amelyeket a szervezet sokkal könnyebben megemészt, mint például a gabonaféléket és az állati eredetű táplálékokat. A zöldségekben és a gyümölcsökben található szénhidrátokat könnyedén energiává tudja alakítani az emberi szervezet.
A nyers táplálékok gluténmentesek is. A glutént nem könnyen emészti meg a szervezet, és tápanyagokban sem bővelkedik. A gluténmentes étrend fogyasztása egy egészségtudatos döntés lehet.
A nyers ételek alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, és elsősorban szénhidrátokból és fehérjékből állnak. A telítetlen zsírokat bevihetjük a szervezetünkbe, ha rendszeresen fogyasztunk dióféléket, avokádót és magvakat.
A táplálékok a főzés során elveszítik a tápanyagtartalmuk jelentős százalékát. A nyers ételek azonban tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek egészséget biztosítanak számunkra.
Amennyiben csökkentjük vagy nem fogyasztunk állati eredetű és hozzáadott sót tartalmazó táplálékokat, úgy kevesebb koleszterinben és nátriumban gazdag ételt fogyasztunk, ami a szív egészségének is jót tesz. Így a szív hatékonyabban tudja pumpálni a vért, és jobb lesz a vér áramlása is.
A nyers növényi táplálékot a szervezet hatékonyabban dolgozza fel, gyorsabb lesz az emésztés is, ami pedig az emésztőrendszer egészségének és működésének tesz jót.