A paradicsomleves nagyszerű előnyei

A paradicsom az egyik legkedveltebb táplálék nyáron. Sokan azt gondolják, hogy nyers formában élvezhetjük igazán ki a pozitív hatásait, azonban ez nem egészen így van. Kutatások igazolják, hogy a paradicsom egyik ismert antioxidánsa, a likopin nem nyers formában biztosítja azokat az előnyöket, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszú ideig egészségesek maradjunk. Éppen emiatt érdemes rendszeresen paradicsomlevest fogyasztani. Mutatjuk is, hogy miért!

Azok, akik cukorbetegségben szenvednek, bátran fogyaszthatják rendszeresen a paradicsomlevest, ugyanis a paradicsom egyik aktív tápanyaga a króm, amelynek kiemelkedő szerepe van a vércukorszint szabályozásában.

Ahhoz, hogy a rákos betegségek elkerüljenek bennünket, fontos, hogy olyan táplálékokat fogyasszunk, amelyek antioxidánsokban is bővelkednek. Legalábbis szakértők szerint minél több antioxidánsban bővelkedő táplálékot eszünk, annál kisebb esélye lesz a daganatos betegségek létrejöttének.

A paradicsom nagyon sok és sokféle antioxidánst tartalmaz, többek között megtalálható benne a likopin és a karotinoidok, amelyek mind a férfiak, mind a nők esetében csökkenthetik a rákos betegségek kockázatait. Ezek az antioxidánsok nemcsak a krónikus gyulladás, hanem az oxidatív stressz esélyeit is csökkenteni tudják. A kutatási eredmények szerint a következő rákos betegségektől óvhat meg bennünket a paradicsomleves rendszeres fogyasztása: emlőrák, prosztatarák, vastagbélrák, gyomorrák.

Amennyiben fogyni szeretnénk, akkor is érdemes rendszeresen paradicsomot és paradicsomlevest fogyasztani, ugyanis a növénynek rendkívül magas a rost- és a víztartalma, amelyek segítenek a jóllakottságérzet kialakulásában, és így a fogyást is elősegítik.

A paradicsom sok C- és A-vitamint is tartalmaz. Mindkét vitamin antioxidáns hatásokkal rendelkezik, amelyek aktívan részt vesznek az immunrendszer megerősödésében.

A paradicsomlevesben még egy nagyon fontos tápanyag is fellelhető, ez pedig nem más, mint a szelén, amely aktívan részt vesz a vérkeringés fokozásában. A magas C-vitamin-tartalma pedig védelmet jelent az erek és az artériák számára. Ily módon erősíti a szívet, és olyan betegségektől óvhat meg bennünket, mint a stroke és a szívinfarktus. Ezen kívül megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben, csökkenti a vérrögképződés kialakulásának az esélyét és a magas koleszterinszintet.

A paradicsom antioxidáns likopinban is bővelkedik. A kutatások szerint a szabad gyökök elleni tulajdonságai miatt növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét, megóvhatja a csontsejteket a károsodástól, illetve a csontritkulás ellen is megvédhet bennünket.

A paradicsomban található másik karotinoid a béta-karotin. Ez egy olyan vegyület, amely az emésztés során A-vitaminná alakul, amely fontos a normál látás fenntartásához, valamint a gyenge fényviszonyok közötti látáshoz. A tanulmányok szerint ez a vitamin csökkentheti az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatait is.

A paradicsom C-vitaminban is bővelkedik. Előnye az immunrendszer sejtjeire gyakorolt hatása. A C-vitamin megakadályozza a kórokozók terjedését, amelyek a betegségeket okozzák.

A paradicsomban olyan tápanyagok is fellelhetők, amelyek a férfiak nemzőképességét segítik.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed