A puffadt arc okai – hogyan szüntessük meg?

Az arc puffadását sok minden okozhatja. Az elégtelen folyadékfogyasztás, a túlzásba vitt nátrium- és alkoholfogyasztás, de még az is oka lehet, ha nem mozgunk eleget, illetve a hízás is állhat a háttérben. Mutatjuk is, hogy milyen okai lehetnek az arc puffadásának, és mit is tehetünk ellene.

A mértéktelen alkoholfogyasztás hozzájárul az arc puffadásához. A nők arcbőre sokkal vékonyabb, mint a férfiaké. A kutatások során megállapították, hogy amennyiben egy-egy nő mértéktelenül fogyaszt alkoholt, akkor a puffadás jóval szembetűnőbb, mint a férfiak esetében. A szem alatti bőr is nagyon vékony. Alkohol hatására még szem alatti duzzanat is létrejöhet. Persze a szem alatti táska nem csak az alkohol következménye lehet. Az alkohol dehidratál is, így jobb tartani a mértéket.

Arcduzzanat léphet fel abban az esetben is, ha a szervezet túl sok nátriumot és vizet tart vissza. A nátrium egy olyan elektrolit, amely kiegyensúlyozza, hogy mennyi víz van a szervezetben. Az emberi szervezet nátriumot veszít az izzadással, főleg edzés közben. A fizikai aktivitás fogyáshoz vezethet, és ezzel az arc duzzanata is megszűnhet. Hozzáértők szerint hetente legalább 150 percnyi testmozgásra van szükségünk.

Az egészségtelen táplálkozáshoz tartozik a magas sóbevitel, ami szintén oka lehet a puffadt arcnak. A túl sok só miatt a szervezet visszatartja a folyadékot, a vizet, ami az arc duzzanatát is eredményezheti. A feldolgozott, csomagolt élelmiszerek is nagyon sók sót tartalmaznak. Ezek az élelmiszerek még gyulladást is okoznak, ami tovább ronthatja a puffadást, az arc állapotát.

A gyulladáskeltő ételeket mindenképpen korlátozni szükséges. Ebbe a kategóriába tartoznak a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok, a finomított szénhidrátok és a cukros italok. Fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben: bab, zöld leveles zöldségek, sárgarépa, gyümölcsök, paprika, sütőtök.

A puffadt arc elkerülése érdekében mindenképpen korlátoznunk szükséges a sóbevitelt. Igaz, hogy a szervezetnek szüksége van sóra – nem azt mondjuk, hogy ne együnk nátriumot –, hiszen a szervezet nátriumot használ az izom- és idegfunkciók támogatására és a vérnyomás szabályozására. Azonban a túl sok só folyadék-visszatartást okoz, ami már oka lehet az arcduzzanat kialakulásának. Korlátozzuk azokat az ételeket, amelyek csomagolva vagy konzerválva vannak, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb sót. A sót helyettesíthetjük olyan fűszerekkel és gyümölcsökkel, amelyek nem hatnak károsan az egészségre, ilyen például a fokhagyma, a citrom, a bors és egyéb gyógynövények.

Az alváshiánynak számos negatív hatása lehet, hiszen gyulladást okoz a szervezetben, és még az arc puffadását is előidézheti. A gyulladás sokkal gyakoribb azoknál, akik krónikus alváshiányban szenvednek.

A rendszeres vízfogyasztás segít kiüríteni a szervezetből a nátriumfölösleget. Amennyiben magas a szervezetben a nátriumszint, az agyunk olyan jeleket küld, ami fokozza a szomjúságérzetet. Ilyenkor vizet iszunk, ami megnöveli a vizelet mennyiségét, ezzel pedig a felesleges nátrium kiürül a szervezetből.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed