A relaxáció ezernyi előnye

Testünknek szüksége van pihenésre és kikapcsolódásra. Azonban nemcsak fizikailag érezhetjük magunkat fáradtnak, hanem mentálisan, és még az agyunk is elfáradhat. Nagyon sokféle gyakorlat létezik, amely segíthet a teljes körű kikapcsolódásban. A relaxáció és az izomrelaxáció is ilyen kikapcsolódási forma. A cikkben a relaxáció pozitív hatásairól olvashat, és egy nagyon hasznos gyakorlat is bemutatásra kerül.

Amikor stresszes állapotban vagyunk, nagyon nehéz bármire is összpontosítani. A relaxációs technikák azonban a stresszről másra irányítják a fókuszt, így segítenek az elme kitisztításában is, ami azt eredményezi, hogy ismét tudunk az élet fontos dolgaira is koncentrálni.

Az eddigi kutatások alapján a relaxáció segíthet a gyomor- és bélrendszeri rendellenességek természetes gyógyításában is, hiszen csökkenti a fájdalmat. Tudnunk kell, hogy szoros kapcsolat áll fenn az agy és a bélrendszer között. Ha az agyunk megnyugszik, akkor az emésztéssel, így a bélrendszerrel sem lesznek gondok.

A relaxáció elősegíti az erek és az artériák tágulását is, ezzel pedig fokozódik a vér áramlása. A jobb vérkeringés lehetővé teszi, hogy több oxigén és tápanyag jusson a sejtekhez és a szövetekhez.

Amikor dühösek, frusztráltak vagy idegesek vagyunk, akkor az izmaink megfeszülnek. Az izomfeszültség a stressz egyik legtapinthatóbb jele. A relaxációs technikák azonban segítenek az izmok ellazításában, és hatásukra sokkal nyugodtabbnak érezhetjük magunkat.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a stressz és a stroke között szoros összefüggés áll fenn. Azonban a tanulmány azt is lejegyezte, hogy a különféle relaxációs technikák mintegy 36%-kal tudják csökkenteni a stroke kockázatait.

A stressz befolyásolja a szervezet azon képességét, hogy leküzdje az olyan gyakori betegségeket, mint például a megfázás. Ha stresszesek vagyunk, gyulladás alakul ki a szervezetben, és ez megváltoztatja a szervezet immunválaszát. Éppen ezért lenne szüksége mindenkinek néha lazítani, például relaxációs gyakorlatokkal. Most pedig nézzünk is egy ilyen gyakorlatot.

Dr. Andrew Weil nevéhez fűződik az úgynevezett 4-7-8 légzésminta, amely nagyon hatékony a stressz csökkentésében és a szorongás oldásában. Vegyen mély levegőt, miközben négyig számol, majd számoljon hétig, addig próbálja a levegőt benntartani, majd számoljon nyolcig és addig engedje ki a tüdőből az összes levegőt. Ez a tudatos légzőgyakorlat nagyon nyugtatólag hat az elmére, miközben energiát biztosít a szervezet számára. Weil azt állítja, hogy ez a fajta tudatos légzőgyakorlat segíthet az olyan stresszel kapcsolatos egészségi problémákon, mint a pánikroham, vagy az emésztési zavarok.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed