A rendszeres sportolás előnyei – miért van több magnéziumra szükségünk, ha sportolunk?

A rendszeres sportolás mindenki számára nagyon fontos, hiszen sokféle betegség megelőzésében lehet segítségünkre az aktív életmód. Ha ezt még egészséges táplálkozással is párosítjuk, biztosak lehetünk benne, hogy sokkal kisebb lesz az esélye a krónikus és egyéb betegségek kialakulásának. Azonban ha rendszeresen edzünk, mozgunk, mindenképpen fontos a plusz magnéziumbevitel, hiszen ilyenkor a szervezet magnéziumigénye jelentősen megnő. Cikkünkben felsoroljuk a rendszeres mozgás néhány előnyét, illetve összefoglaljuk, hogy miért is van szükségünk több magnéziumra, ha sokat mozgunk.

A testmozgás, illetve a sport olyan vegyi anyagokat vált ki az agyban, amelyektől boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat. A sportok nemcsak a kikapcsolódásra nyújtanak lehetőséget, de az erőnlétet is fokozzák, illetve a kinti edzések során friss levegőn vagyunk, amitől javulhat az alvásunk mennyisége és minősége.

A szívizom is megerősödik, amennyiben fókuszba helyezzük a rendszeres testmozgást. Az egészséges szív hatékonyan tudja pumpálni a vért, aminek hatására a szív teljesítménye is jelentősen javulni fog, az erősebb szív pedig javítja a test általános egészségét.

A rendszeres sporttal több oxigén jut a szervezetünkbe, illetve így a szervezet számára káros melléktermékek, anyagok is gyorsabban kiürülnek a testből. Ez a folyamat javítja a tüdő kapacitását, a tüdő funkcióit, és növeli annak hatékonyságát.

Azok, akik rendszeresen mozognak, általában egészségesebben is táplálkoznak, hiszen fontosnak tartják, hogy az egész életmódjukon változtassanak. Azonban a sport le is terheli a szervezetet, és csökkenhet a szervezet magnéziumszintje.

Amikor fizikailag aktívak vagyunk, akkor az elménknek lehetősége van a kikapcsolódásra, és ilyenkor csökken a stressz-szint is. A testmozgás csökkenti a szervezetben a stresszhormonokat, és serkenti az endorfinhormonok termelődését. Ez a folyamat pedig jelentősen javítja a mentális egészséget is.

Amikor edzünk vagy sportolunk, több magnéziumra van szükségünk, mintha semmit sem mozognánk, a sportolás ugyanis fokozza a szervezet magnéziumveszteségét. Azonban a megerőltető fizikai tevékenységek, így az edzés is azt eredményezi, ha nem viszünk be elegendő magnéziumot, hogy az izmok károsodnak.

Edzés közben és után több izzadtság és vizelet távozik a szervezetből, ennek hatására magnéziumhiány is kialakulhat. Ez nemcsak az izmokra hat károsan, de azok helyreállítása is sokkal nehézkesebb, súlyos magnéziumhiány esetén akár visszavonhatatlanul is károsodhatnak az izmok.

A megerőltető testmozgás voltaképpen stresszt okoz a szervezetben, ami gyulladást is előidézhet. Ezt a CRP-szint vagy -marker mutatja ki. Ha pótoljuk a magnéziumot, akkor a gyulladási szint nem növekszik meg drasztikusan, ellenkező esetben azonban ez is megtörténhet.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed