A sárgabarack még a szem egészségének is jót tesz – makuladegeneráció és éjszakai vakság ellen is véd

A sárga színű zöldségek és gyümölcsök tele vannak karotinoid vegyületekkel, pontosabban béta-karotinnal, amely pedig A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin egy olyan antioxidáns hatású vitamin, amely rendkívül jót tesz a szem, a bőr és az immunrendszer egészségének. Azonban a sárgabarackot nemcsak emiatt éri meg rendszeresen, legalábbis a szezonban fogyasztani, hanem más pozitív hatásai miatt is. Mutatjuk is, melyek ezek!

A sárgabarack olyan antioxidánsoknak a gazdag tárháza, amelyek nemcsak csökkentik az emberi testben a szabad gyököket, hanem nagyfokú védelmet is jelentenek a szabad gyökök okozta károsodások ellen. A sárgabarack különösen gazdag két antioxidáns vitaminban, mégpedig A- és C-vitaminban. Mindkét vitamin rendkívül hasznos a bőr egészségének szempontjából, hiszen csökkenti a bőrben a káros hatású szabad gyökök számát, amelyek köztudottak jelentősen felgyorsítják a bőrben zajló öregedési folyamatokat. A gyümölcsben található tápanyagok akkor is hasznosak lehetnek, ha ekcémától szenvedünk, ugyanis a sárgabarack vitaminjai még a bőrben kialakult gyulladást is csökkenteni tudják.

A sárgabarackot többféleképpen is fogyaszthatjuk, ha már unjuk önmagában enni. Nagyszerű alapja lehet turmixitaloknak, és natúr joghurtba is rakhatjuk egy kevés fahéjjal megízesítve.

A sárgabarack béta-karotint és retinolt is tartalmaz, azaz két olyan vegyületet, amely csökkenti a látásvesztést okozó szembetegségek kialakulásának az esélyét. A sárgabarack nagy koncentrációban tartalmaz antioxidáns zeaxantint is, amely egészségügyi előnyöket jelent a szem számára, többek között véd az életkorral összefüggő makuladegeneráció ellen.

A-vitamint is tartalmaz, amely szintén egy antioxidáns, vagyis megvédi a test sejtjeit és szöveteit a szabad gyökök károsító hatásaitól. A szabad gyökök jelenléte a szervezetben, a szemben olyan betegség kialakulásához is vezethet, mint a szürkehályog, de más szembetegségeket is okozhat. Az A-vitaminban gazdag étrend azonban csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét.

A sárgabarack csökkenti a szemben kialakuló gyulladást, és védelmet jelenthet a szemszárazsággal szemben is. Az éjszakai vakság, a száraz szem csak néhány olyan tünet, amely az A-vitamin hiányának köszönhető. Ez a vitamin fokozza a könnytermelést is.

A makuladegeneráció a látáskárosodás leggyakoribb oka a 65 év feletti személyeknél. A sárgabarack azonban tele van karotinoidokkal, A-, C- és E-vitaminnal, amelyek együtt azon dolgoznak, hogy elnyeljék a káros hatású kék és ultraibolya fényt, így védve a retinát, amely a szem hátsó részében található.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed