A stressz veszélyezteti az idegrendszer, a gyomor és a bél működését – halolaj a stressz csökkentésében

A stressz szerkezeti változásokat okoz az emberi idegrendszerben. A krónikus stressz pedig az agytömeg atrófiájához, azaz sorvadásához vezethet.

Stressz hatására megemelkedik a kortizolszint az emberi szervezetben. Az emelkedett kortizolszint pedig csökkent memóriafunkciókhoz vezethet. A krónikus stressz oka lehet a viselkedési, a tanulási és a hangulati rendellenességek kialakulásának is.

A stressz elnyomja az immunrendszer működését, és módosítja az immunitásban kulcsszerepet játszó hormonok szekrécióját is. A stressz káros hatással van a szív- és érrendszeri funkciókra is, mivel serkenti a szimpatikus idegrendszert, ami az érszűkület, a magas vérnyomás, a vérzsírok, a véralvadási rendellenességek és más érrendszeri változások kialakulásához vezethet.

A stressz hátrányosan befolyásolja a gyomor-bél traktus működését azáltal, hogy befolyásolja a felszívódási folyamatot, a bél permeabilitását, a gyomorsav szekrécióját, és növeli a gyomor- és bélrendszer gyulladását is.

A táplálkozási pszichoterápia egyre nagyobb teret hódít, amely különböző táplálékokat és kiegészítőket használ a rendellenességek kezelésének részeként. Bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a megismerés folyamatához és a központi idegrendszer fejlődéséhez és működéséhez.

A halolaj az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyeket esszenciális zsírsavaknak is szoktak nevezni.

Az omega-3 zsírsav egy olyan többszörösen telítetlen zsírsav, amely nagyon fontos szerepet tölt be a fiziológiai működésünk és az általános egészségünk szempontjából. Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, így pótolnunk kell ezt a tápanyagot különféle táplálékok, például halak és halolajak bevitelével, de az algákban, a hínárban, a diófélékben és a magvakban is nagy mennyiségben megtalálható ez a remek tápanyag.

Az omega-3 zsírsavaknak többféle típusa is létezik, ilyen például az alfa-linolsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav, azaz a DHA.

Az ALA legfőképpen a növényi olajokban van jelen, például a lenolajban, a dióolajban, vagy a kenderolajban. Az EPA és DHA megtalálható a halakban, a mikroalgákban, a halolajban és a krillolajban. Amikor ALA-ban gazdag táplálékot fogyasztunk, azt a szervezetünk átalakítja EPA-vá és DHA-vá.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag halolajnak nagyon sok pozitív hatása ismeretes. Mivel kiváló gyulladáscsökkentő, kulcsszerepe van az agy egészségének megőrzésében, hiszen fokozza az agy működését, a megismerést, és még a memóriára is pozitívan hat.

Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben, illetve javítani tudja a sejtek működését is. Szintén emiatt a hatása miatt rendkívül jót tesz a szív- és érrendszer egészségének is.

A terhesség ideje alatt is nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékokat, ugyanis ez a tápanyag is biztosítja a magzati fejlődést.

Amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk, akkor is nagy hasznát vehetjük a halolajnak, ugyanis csökkenti az ízületek gyulladását és merevségét.

A szemünk egészségét is biztosítani tudja ez a tápanyag, illetve a vizuális fejlődést is elősegíti.

A halolaj fogyasztása bizonyos állapotokban és egészségi problémák esetén is hasznos lehet. Ilyen, ha túl sok stressz ér bennünket, alkoholfogyasztás esetén, ha krónikus betegségeink vannak, ha autoimmun betegek vagyunk, illetve idősebbeknek is javasolt a halolaj rendszeres bevitele.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed