A szezonális étkezés előnyei

Szőke nő áll az őszi piacon, a standon különféle tökök, alma és szőlő.

Szőke nő áll az őszi piacon, a standon különféle tökök, alma és szőlő.

Mindig mindenhol azt halljuk, hogy a szezonális ételek fogyasztásának milyen sok előnye van. Ez így is van, sokkal jobb, ha olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, amelyek aktuálisan a szezonban beszerezhetők. Mutatjuk is, hogy miért olyan kulcsfontosságú, hogy ne olyan táplálékokat együnk, amelyeket hosszú ideig utaztatnak.

Szezonális gyümölcsöknek és zöldségeknek nevezzük az olyan táplálékokat, amelyek egy-egy adott időszakban, évszakban teremnek, és általában olyan termékekről van szó, amelyeket a saját országunkban termelnek meg és értékesítenek. A szezonális étkezésnek nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági és környezeti előnyei is vannak.

Például hazánkban tavasszal van az eper szezonja. Rendben is van, ha ilyenkor vásároljuk és fogyasztjuk rendszeresen. De mi van a télen is kapható eperrel? Biztosak lehetünk benne, hogy import áruról van szó, de legalábbis olyan körülmények között termesztett gyümölcsről, amely nem biztos, hogy olyan jót tesz az egészségünknek.

Az import termékek fogyasztása több szempont miatt is kérdéses és kétséges. Minden valószínűség szerint ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket még éretlen állapotban szedik le, hogy kibírják, túléljék valahogy a hosszú utazást. A szezonon kívüli termékek több ezer kilométert is utazhatnak, mielőtt elérik a hazai boltok polcait. Nemcsak az ízükből, aromájukból és az állagukból veszítenek sokat, de a tápértékükből is.

A szezonális termékeket azonban addig hagyják a fán, míg azok be nem érnek, ez pedig természetesebb ízeket és tápanyagokat biztosít számunkra.

A szezonális étkezés azt jelenti, hogy változatosan eszünk, azaz olyan zöldségek és gyümölcsök kerülnek a tányérunkra, amelyek az adott évszakban érnek be. Ezzel valóban sokszínűvé varázsolhatjuk az étkezéseinket, ami sok betegség, többek között a rákos megbetegedések kockázatait csökkenti, és hozzásegít bennünket az optimális egészség eléréséhez és fenntartásához.

Tanulmányok leírása szerint léteznek olyan szezonális ételek, amelyek segítenek megbirkózni a szervezetnek a változó időjárási viszonyokkal. Például nyáron a görögdinnye segít a hidratálásban, míg az olyan téli zöldség, mint a cékla, kalóriával látja el a szervezetet, amikor a hőmérséklet csökken. A szezonális táplálékok sokkal jobb ízűek, mint a szezonon kívüliek. A helyben termelt zöldségek és gyümölcsök nemcsak jobb ízvilággal rendelkeznek, de magasabb tápanyagtartalommal is bírnak.

Néhány szezonális gyümölcsöt és zöldséget is megemlítünk cikkünkben. Tavasszal van a szezonja a spárgának, a brokkolinak, a zellernek, a rebarbarának, a reteknek, a szamócának. Tipikus nyári zöldségek és gyümölcsök: paprika, uborka, szeder, sárgabarack, meggy, paradicsom, cukkini, görögdinnye. Ősszel érik a kelbimbó, a karfiol, a sütőtök, a szilva, a körte. Télen fogyaszthatjuk a céklát, a káposztát, a grépfrútot, a téli tököt, a mángoldot.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed