Télen sokkal többen fogyasztanak banánt, mint a nyári hónapokban, pedig ez a déligyümölcs már egész évben elérhető. Nem úgy, mint régen, amikor voltak olyan időszakok, hogy kapható sem volt. Elmondhatjuk, hogy a banán számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszuk rendszeresen, és miért is tesz olyan jót a szervezetünkkel!
A banán nem tartalmaz koleszterint, ellenben sok kálium és rost megtalálható benne. A banán gazdag forrása még a C-vitaminnak, a vasnak, a B6-vitaminnak, a magnéziumnak, a kalciumnak, a D-vitaminnak, a kobalaminnak és az A-vitaminnak.
Ezt a trópusi gyümölcsöt már kb. 150 országban termesztik, főleg a trópusi éghajlatot kedveli. Így nem meglepő, hogy a legtöbb banán Afrikából kerül exportra, de termesztik még Dél-Amerikában, Kínában és Indiában is.
Ez a gyümölcs tehát sok-sok tápanyagot tartalmaz, olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a szervezet minden funkcióját és működését segítik.
A kálium egy olyan létfontosságú ásványi anyag és elektrolit is egyben, amelynek hatására az idegsejtek jeleket küldenek, ami segíti a szívverést és az izmok összehúzódását. A káliumtartalmú táplálékok segíthetnek az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzésében.
A banán ugyan tartalmaz cukrot, de csak alacsony a glikémiás indexe. Magas rosttartalma segít szabályozni az emésztést. Pektin nevű rostot is tartalmaz, amely – a banán érésekor – segít megnövelni a gyümölcsben található fruktóz mennyiségét. Ezek pedig együttesen segítenek szabályozni a szénhidrátemésztés sebességét.
A banán fruktooligoszacharidokat is tartalmaz. Ezek olyan egyedülálló, fruktózzal töltött szénhidrátok, amelyek nem teljesen emésztődnek meg. A banán fruktooligoszacharidjai eljutnak az emésztőrendszer alsó szegmensébe, ahol a bélbaktériumok metabolizálják azokat. Ez a folyamat pedig segít fenntartani a jó és a rossz bélbaktériumok megfelelő egyensúlyát.
Az alacsony glikémiás indexű táplálékok rendszeres fogyasztása segíthet elkerülni a szövődményeket 2-es típusú cukorbetegség esetén.
Az alacsony glikémás indexszel bíró táplálékok elősegítik a fogyást is. Az egészséget szolgálják a további tápanyagai, mint például a magnézium és a mangán.
Egy közepes méretű banán a napi mangánszükséglet mintegy 15%-át biztosítja. A mangán segít a szervezetnek kollagént termelni, és megvédi a bőrt és más sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól.
Már napi egy banán a napi rostszükséglet mintegy 10%-át fedezi. Az oldható és oldhatatlan rostok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Az oldható rostok segítenek a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában, és segítenek megszabadulni az olyan zsíros anyagoktól, mint a koleszterin. Az oldhatatlan rostok pedig megkönnyítik a bélmozgást, és megakadályozzák a székrekedés kialakulását. A banán segíthet legyőzni az olyan bélrendszeri problémákat, mint a gyomorfekély, a székrekedés és a gyomorégés.
A banán három természetes cukrot is tartalmaz, mégpedig glükózt, szacharózt és fruktózt, éppen ezért zsír- és koleszterinmentes energiát biztosít.
A banánt fogyaszthatjuk önmagában, de salátát is készíthetünk ebből az ízletes déligyümölcsből. Mutatjuk is a receptet!
Almás-diós banánsaláta hozzávalói:
• 3 nagyobb alma,
• 2 banán,
• 1 citrom,
• egy marék pirított dió,
• 1 lime.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a banánt, és vágjuk vékony szeletekre. Adjuk hozzá a meghámozott és a vékonyan felkarikázott banánt. A citromot hámozzuk meg, magozzuk ki, majd a citromcikkelyeket keverjük a salátához. Locsoljuk meg a lime levével, majd szórjuk meg pirított dióval.

